Sanus per Aquam (SPA) - иди и виж Хисаря

44852
Sanus per Aquam (SPA) - иди и виж Хисаря

Община Хисаря изпълнява проект “Развитие на културно-историческите атракции на територията на община Хисаря”, Договор № BG161PO001/3.1-03/2010/025 с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г., Приоритетна ос 3: „Устойчиво развитие на туризма”, Oперация 3.1: „Подобряване на туристическите атракции и свързаната с тях инфраструктура”, Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: BG161PO001/3.1-03/2010 „Подкрепа за развитието на природни, културни и исторически атракции”.

Министър Ангелкова представи в Пловдив идеите си за развитието на туризма

Министърът на туризма Николина Ангелкова направи първото си работно посещение в Пловдив. Тя се срещна с областния управител Розалин Пет...

„Добре дошли в Хисаря – един вълшебен град с вълшебни извори” с това изречение обучените аниматори по проект „Развитие на културно-историческите атракции на територията на община Хисаря”, финансиран по ОПРР посрещат туристите в древния римски град Доиклецианополис - град на целебните минерални извори и римски терми. Реставрираните и консервирани обекти показват на туристите уникално по своята същност историческо наследство от различни народи и цивилизации, оставили ценни образци от своята материална и духовна култура.

С нов облик е укрепителната система и архитектура на Археологическия резерват Хисаря, който се превръща в нова туристическа атракция, съчетавайки историческия туризъм с велотуризма и създавайки алтернативни пространства за културни събития и фестивали.

Художествено и ефектно осветление озарява величествената крепостна стена на Доиклецианополис, която гордо пази града, напомняйки за древността. Възстановена е крепостната стена, а в близост до Южната порта, наричана още „Камилите”, е монтиран мултимедиен център, който ще представя на туристите спектакъл от звук и светлина. Нова пешеходна и велоалея се извива около крепостната стена на Археологическия резерват. По цялата дължина е монтирано съвременно алейно осветление, прилежащото парково пространство е богато озеленено. Крепостната стена е изградена в края на III век по времето на император Диоклециан. Тя е най-добре запазената крепостна стена в Европа от времето на късната античност. Дълга е 2327 метра и обгражда площ от 30 хектара, като на места достига до 11 метра.

България и Румъния ще разработват съвместни туристически продукти

Румъния е ключов туристически пазар и партньор за България и ние винаги с удоволствие посрещаме гости от северната ни съседка. Това зая...

Осъществена е цялостна реставрация и ремонт на водопиен павилион “Колонада Момина баня”, като част от съпътстващата туристически ориентирана инфраструктура на града.

По проект „Развитие на културно-историческите атракции на територията на община Хисаря” е извършена консервация и социализация на обект “Римски терми” в Археологическия резерват град Хисаря. Извършени са дейности по консервиране на паднали сводове, дейности по термалната система, работи по експониране на обекта. Изградена е помпена станция за дренажни отпадни води, арка и нова подпорна стена. Римските терми са разположени в парк „Момина сълза”. На отделни места са запазени почти до покрив. Те са едни от малкото известни термални римски бани в Европа. Целият комплекс обхваща 3000 кв.м. площ. Построени са през втората половина на III век. Нов посетителски маршрут обединява реконсервираните, реставрирани и експонирани туристическите обекти от Археологически резерват Хисаря - южната и източна крепостни стени на античния град Доиклецианополис, жилищни сгради №2 и 2А, базилика №1 и казармените помещения до южна крепостна стена.

Казарменият комплекс е разположен от двете страни на южната крепостна порта по цялата дължина на южната крепостна стена и част от източната крепостна стена. Построен е през втората половина на IV век за охрана на града. В него е била настанена на постоянен гарнизон войска от около 600 души. Експонирани са казармените постройки западно от южната крепостна порта. Южна крепостна порта е била главната порта на римския град Доиклецианополис. Оттук е излизал пътят за Филипополис (Пловдив) – най-важният административен център в римската провинция Тракия. Портата в оригинал се извисява на 13 метра височина. Базилика № 1 отразява цялостното развитие на раннохристиянската базиликална архитектура през периода IV – VI век. Намира се западно от южната крепостна порта и е единствената известна досега в България двукорабна базилика. Абсидата й е тристранна. Датира се от средата на V век.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика