Сдружение: Стотици младежи остават на улицата заради края на "Старт на кариерата"

7778
Сдружение: Стотици младежи остават на улицата заради края на "Старт на кариерата"
Снимка: iStock

"Чиновническо недоглеждане лишава стотици млади висшисти от правото на парични обезщетения за безработица", възмущават се от сдружение „Младежка инициатива 2020“.

Публикуваме без редакторска намеса писмото им, изпратено до медиите.

Заради "Старт в кариерата" млад мъж осъди Агенцията по заетостта

Заради провален шанс за кариера, малд мъж успя да осъди Агенцията по заетостта. Става въпрос за случай, касаещ програмата "Старт в кари...

"Социалното министерство се изгаври скандално с всички младежи с висше образование от програма „Старт на кариерата“. Оставя ги без парично обезщетение при обявен локдаун и в разгара на пандемията от коронавирус. Само след броени дни изтичат 9-месечните трудови договори на всички млади хора с висше образование, включени в тазгодишното издание на програмата на Министерство на труда и социалната политика за насърчаване на заетостта „Старт на кариерата“, и те директно отиват на борсата. Но уви, без правото да получават каквото и да е парично обезщетение. Причината е, че право на парично обезщетение за безработица от НОИ имат само лицата, за които са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд „Безработица“ най-малко 12 месеца през последните 18 месеца преди прекратяване на осигуряването. А това автоматично лишава всички млади хора, участващи в момента в програмата „Старт на кариерата“ на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) и работещи в публичния сектор в цялата страна (в държавни и изпълнителни агенции, министерства, комисии, областни и общински администрации), от възможността да получават дори и минимално обезщетение, след като договорите им бъдат прекратени с изтичането на 9-месечния срок, за който са сключени.

От ведомството на министър Деница Сачева през септември тази година съобщиха, че с оглед по-успешната им трудова реализация ще удължат заетостта от девет на 12 месеца за младежите до 29 г. с висше образование, участващи в програма "Старт на кариерата". Но това тяхно намерение щяло да влезе в сила чак догодина. В тази връзка, от неправителствената организация настояват социалното министерство спешно да преразгледа дискриминационното си и крайно несправедливо решение за удължаване на заетостта от девет на 12 месеца само за бъдещите участници в програма „Старт на кариерата“, така че и всички тези няколкостотин младежи, които участват и сега в нея, също да могат да получат така важното натрупване от една година трудов стаж, даващ им впоследствие законово право на обезщетение от бюрото по труда. Удължаването на заетостта от девет на 12 месеца не само за бъдещи участници в програма „Старт на кариерата“, но и за всички ангажирани в момента в нея млади хора, ще бъде и една ефективна антикризисна мярка в отговор на пандемията от COVID-19.

Очакваме екипът на министър Сачева незабавно да внесе корекции във въпросната програма и да отстрани дискриминационните елементи в нея, накърняващи сериозно правата на сегашните участници в „Старт на кариерата“. Ако чиновниците в МТСП обаче се „разсеят“ и не реагират адекватно, то още в средата на декември 2020 г. стотици младежи – участници в тазгодишното издание на програма „Старт в кариерата“ - ще се влеят в армията на регистрираните безработни у нас, само че без право и на минимално парично обезщетение, тъй като 9-месечният трудов стаж, осигурен им по линия на тази програма за насърчаване на заетостта, няма да е достатъчен за получаването му според разпоредбите на НОИ. Да оставиш без препитание и без подкрепа през зимата и в условия на удължена извънредна епидемична обстановка толкова много млади висшисти, е не само антихуманно и изключително цинично, но говори и за пълна липса на каквато и да е загриженост за реализацията на младото поколение българи, избрали да останат в страната ни."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com