X
 
 

Седем радара против градушки ще пазят реколтата в Шумен

525 2
Седем радара против градушки ще пазят реколтата в Шумен
Снимка: Actualno.com / Елин Андреев
През пролетта пускат в експлоатация седмият радар на територията на Шумен, който ще осигурява възможност за национално покритие за защита от градушки със самолетен способ.

Това каза в Русе заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева. Може би няма да бъде покрит целия сезон, който започва от април, тъй като има технически и процедурни въпроси за решаване, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Държавата създава фонд за борба с градушките

Държавата ще създаде компенсационен фонд за борба с градушките съвместно със земеделските производители. Това заяви днес в Троян замест...

Ангажимент на Министерството на земеделието, храните и горите е да възложи поръчката на фирма-изпълнител, която може да осигури тази защита от градушки със самолет. Този способ позволява предварително следене с радарите и обработка на облаците, още преди да са стигнали до територията, където се очаква да има градушка.

Започнала е и работа за създаване на взаимоспомагателен компенсационен фонд. Темата е много актуална в Русенска област, заради овошните насаждения. От министерството са предложили на земеделските производители да плащат доброволна вноска и да получават обезщетения след това, но само ако са участвали с вноска във фонда.

В момента с ракетни площадки са защитени 22 милиона декара, което е малко над една трета от територията на страната.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Бивш служител 1 Бивш служител преди 3 дена Профил на трол?
    Страшна мешавица ви е статията. 1. Радарът е СЕДМИ за България, а не седем в Шумен. 2. Пишете за самолетно разпръскване, а показвате ракетна пускова установка. 3. Двата метода на защита са неприложими заедно на едно и също място. Ще закрият ракетните площадки ли? Да вземе да ви даде телефон на ИАБГ г-жа Вергиния Кръстева и да напишете нещо смислено.
  • Анонимен 1.1 Анонимен преди 3 дена Профил на трол?
    Е ти пък, уж професионалист! Ами ако събереш 2+2 е ясно, че самолета ще го спестим защото ще го гръмнат с установката. А като няма самолет, пестим от ракети. Има обаче едни пари за усвояване и ще ги усвоим. И тях ще си ги спестим, но по лични влогове.
    : 0 !
Последно в Актуално