Сериозен брой български фирми предпочитат да търгуват с Германия

3364
Сериозен брой български фирми предпочитат да търгуват с Германия
Снимка: iStock

38% от фирмите посочват Германия като страна, с която имат интерес за търговия и партньорство. Това сочат данни от проучване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

Страната е и най-големият и основен търговски партньор на България, като към мeсец октомври 2019 г. имаме увеличение на износа с 3,2% достигайки над 7,2 млрд. лв. (15% от общия износ), посочват от БТПП.

По плана "Юнкер" над 500 български фирми са получили кредитиране

През първата година от началото на инвестиционния план "Юнкер", България не е кандидатствала с нито един голям инфраструктурен проект з...

Турция запазва второто място, а Китай и САЩ са на 3-та позиция, следвани от Великобритания, Гърция и Полша. С Турция бележим намаление в износа поради поевтиняването на лирата и невъзможността да купуват същите количества суровини, но се наблюдава увеличение във вноса. С Китай наблюдаваме увеличение в стокообмена, като увеличаваме износа си с 4,3% и увеличаваме вноса с близо 12%. Вероятно текущото положение в азиатската страна ще забави търговските потоци с България, заради усложненията от коронавируса, казват от Палатата.

Износът на стоки е основата за интересът на българските фирми за сътрудничество с чуждестранни партньори, посочват 65% от анкетираните. На втора позиция остава търсенето на партньор за съвместна инвестиция в България, а трето място заема интересът за внос на стоки. Едва 5% от участвалите в проучването, посочват че интересът им за икономическо сътрудничество е свързан с търсене на партньор за съвместна инвестиция зад граница. Българският бизнес има интерес основно към партньорство с компании в сферата на храни и напитки (24%), машини и оборудване (19%), металургия (14%), услуги (12%) и други. Компаниите имат интерес и в сферата на туризма, ИКТ и дървообработването.

Над 1/3 от фирмите познават напълно условията за правене на бизнес в страните, с които търгуват, а 10% напълно не ги познават. 55% от компаниите имат частични знания и опит със страните, с които имат бизнес отношения. На тях могат да се представят добри практики и специфични черти на възприемане на бизнес културата и начините на правене на бизнес.

Търговията с трети страни е водеща тема, която предизвиква интереса на бизнеса. Споразуменията за свободна търговия на ЕС, Инициативата за сътрудничество ЦИЕ и Китай (17+1), Евразийския икономически съюз са останалите водещи теми, за които бизнесът иска БТПП да организира събития, показват резултатите от проучването. Темата за Brexit също предизвиква интерес поради напредналите преговори и несигурността относно бъдещото развитие на отношенията между ЕС и Великобритания.

Старт на хъб, който да учи българският бизнес как да продава в чужбина

Днес, от 11:00 часа в сградата на иновационен форум "Джон Атанасов" в София Тех Парк ще бъде даден стартът на най-новата инициатива, це...

Над 62% от анкетираните компании, участвали в делегации на БТПП, оценяват представянето им като отлично. В това число са включени програмата на събитията, осигурените партньори от чужбина, полетите, трансферите и хотелите.

Още интересни материали по тема "Икономика" ще откриете в нашето специализирано издание Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com