„Сезонът на черешите“ с Иван Стойков

6119
„Сезонът на черешите“ с Иван Стойков
Снимка: iStock/Guliver

Стопанството на ЕТ „Спектър 76 Иван Стойков“ се намира в Бургаска област. Стартира през 2004 г. с производство на череши, а днес вече отглежда и ягоди, салати и царевица. Производствените процеси са сертифицирани по световния стандарт за качество Global G.A.P. от 2010 г., а от 2019 година стопанството работи с Лидл България.

Как решихте да се ориентирате към земеделието?

Земеделието не е за всеки. Трябва имаш специална връзка със земята, да го носиш вътре в себе си, за да успееш. Защото трудът е голям и ако не изпитваш удовлетворение от това да видиш как нещо израства под твоите грижи, ще виждаш само тежките страни на работата. Завърших Селскостопанския техникум в гр. Айтос и бях сигурен, че искам да се занимавам със земеделие, но когато започнахме през 2004 г. и с ръцете си усетих първата реколта, вече бях убеден, че това е моето призвание. 

Колко струва килограм ранни череши в момента?

Два лева по-скъпа череша спрямо миналата година в Хасковско. На същата дата миналогодишните са стрували средно 6 лева за килограм, а се...

Започвате с отглеждането на череши през 2004. Това не е ли едно от най-трудоемките производства  в сектора?

Аз от работа не се боя. Бургаска област е много благодатна за отглеждане на череши, стават ни много сочни, хрупкави, сладки и ароматни. В началото започнахме с отглеждането на 150 декара и оттогава не сме спирали. Към момента, общата ни обработваема площ е 310 декара, разпределени между 250 дка череши, 10 дка ягоди, 20 дка царевица и 30 дка салати.

Колко човека работят при вас?

Постоянните сме трима. Разбира се, по време на кампания, хората се увеличават в зависимост от количеството работа, която трябва да свършим. Обичам този момент от годината, когато прибираме реколтата. Много е зареждащо тогава, когато буквално виждаш плодовете от труда си, стремя се да ентусиазирам и работниците, които наемаме, защото връзката със земята ни дава много повече, отколкото си представяме.

Партньорството ви с Лидл България е от миналата година. Какви са основните предимства, които виждате в съвместната ви работа?

Lidl подкрепя българските био производители с национална кампания

В изпълнение на поетите ангажименти по ПМС 70 за допълнителна подкрепа на българските производители, Лидл България започва национална к...

Целта ни е да продължаваме да се развиваме в производството на плодове и зеленчуци, не само като количество, но и като стандарти за качество. Намирането на този точен баланс е най-важното за стабилността на бизнеса ни и в този смисъл партньорството с Лидл България ни помага изключително много, то подкрепя нашата мисия българският потребител да получава само висококачествена продукция и ни отваря врати към все повече клиенти.  

Как преминахте през кризата с пандемията?

Кризата ясно ни показа колко е важно за нас, производителите, партньорството с големите вериги – в такива случай то ти дава сигурност и подкрепа. За нас конкретно кризата до момента няма голям отзвук, защото извънредното положение се случи през март, когато продукцията беше в процес на развитие и цъфтеж. Предполагам, че ако все пак се усети негативното влияние на кризата, то това би се случило по време на събиране на продукцията. Стремим се да спазваме всички изисквания относно мерките срещу Covid-19 и същевременно да запазим високото качество на продукцията си, защото и за нас, и за Lidl то е от изключителна важност.

Какво планирате като развитие на производството ви?

Планираме увеличаване на площите и отглеждане на все повече зеленчуци, партньорството ни с Lidl ни дава тази възможност и ние имаме готовност да я оползотворим максимално.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев: Бизнесът трябва да работи, а администрацията да го подкрепя

МВФ понижи сериозно прогнозата за българската икономика

ЕРМ Запад изпълни плана си за обезопасяване на щъркелови гнезда в Самоков

ЕС ни дава пари, проваляме се и купуваме по-евтини високоскоростни влакове

Липса на кадри: По Черноморието ще разчитат на работници от Узбекистан и Киргизстан

ПОК „Доверие” увеличава пенсиите на своите клиенти за трета поредна година

Евтим Милошев: Бизнесът в туристическия сектор е водещ и ние трябва да го подпомагаме по всякакъв начин

Рокади в АЕЦ "Козлодуй" и "Мини Марица -изток"

България е в челната тройка на ЕС по спад на промишленото производство

Превозвачите: Над милиард са директните загуби за българската икономика от неприемането ни в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика