Шефът на КЕВР към потребителите: Не бързайте да излизате на свободния пазар

1460
Шефът на КЕВР към потребителите: Не бързайте да излизате на свободния пазар
Снимка: БГНЕС

Ако не беше създаден Фонд „Сигурност“ още миналата година щеше да има поскъпване в цената на електроенергията. В решенията на КЕВР за цените има строга икономическа логика - след като влизат допълнителни средства в този фонд, има предпоставки цените да не се променят. Това заяви председателят на енергийния регулатор Иван Иванов.

Той подчерта, че решенията на комисията не са съобразени с това има или няма в съответната година избори, а са знак за стабилност и е в дългосрочен интерес както на битовите, така и на стопанските потребители, а българските граждани не са почувствали либерализирането на пазара в период на интензивно реформиране на енергетиката.

Цената на тока ще се покачи средно с 0,04%

От 1 юли цената на тока ще се повиши средно с 0,04%. Това означава, че ако сметката за ток на едно домакинство е 100 лв., тя ще се ув...

"За 2015 година във фонда са натрупани 370 млн. лева. Допълнително влизат 100 млн., от които 13 млн. от „Булгартрансгаз“ и 71 млн. от допълнителни вноски от продажбата на въглеродни емисии", заяви още Иван Иванов пред БНР.

Той определи като позитивна стъпка и въвеждането на една и съща стойност на добавката „задължение към обществото“ както за бизнеса, така и за битовите потребители, защото преди това битовите потребители са заплащали повече.

"Свободният пазар на електроенергия е право на битовия потребител, а не задължение", поясни още Иванов и цитира практиката, според която в първите години излизането на битовите потребители е много слабо и излиза първо бизнесът. Той призова да не се бърза с излизането на битовите потребители на този пазар, докато не видим реална конкуренция между доставчиците и не се установят стабилните доставчици, за да не се стигне до измами поради липсата на информация. Иванов увери, че ще има възможност за връщане на регулирания пазар, ако излизането на свободния пазар не отговаря на интересите на потребителите. Предстои широка информационна кампания по темата.

"Убеден съм, че България не бива да продава своята газопреносна система, тя е кръвоносната енергийна система заедно с електропреносната мрежа", посочи Иван Иванов, запитан ще продаваме ли „Булгартрансгаз“.

От април всеки битов потребител може да смени доставчика си на ток

От април всеки битов потребител може да излезе на свободния пазар и да смени доставчика си на ток. Комисията за енергийно и вод...

Относно заплахата от финансови санкции в размер на 300 млн. евро заради възпрепятстване на достъпа до газовата ни инфраструктура Иванов изтъкна:

"Преди няколко години "Овергаз", когато е настоявал да получи достъп за пренос на газ през газопреносната система на "Булгартрансгаз", е бил възпрепятстван активно, включително е бил възпрепятстван и за съхраняване количества природен газ в газохранилището "Чирен". Това към момента вече не съществува, но тъй като наказателната процедура е била задействана и уж има в крайна сметка някаква финансова санкция. Убеден съм, че няма да бъде в този размер."

Според шефа на КЕВР енергийната реформа е в своята последната фаза, а върху него като председател на комисията не е бил оказван политически натиск относно цените.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com