"Шел" призна участие в корупционна схема заради нефтено находище в Нигерия

2368
"Шел" призна участие в корупционна схема заради нефтено находище в Нигерия

Англо-холандската фирма „Ройал дъч Шел” (Royal Dutch Shell) за пръв път призна, че е преговаряла с обвинен в пране на пари нигерийски министър, за да получи достъп до обширно нефтено находище в Нигерия, предаде Би Би Си.

Признанието идва след като беше огласена електронната кореспонденция за преговорите с министъра на нефта Дан Етете, който вече е осъден за пране на пари.

„Шел” и ЕНИ плащат 1,3 млрд. долара на правителството на Нигерия, за да получат правото да експлоатират находището. Италиански следователи твърдят, че 1,1 млрд. са били преведени на фирма, контролирана от Етете.

„Шел” и ЕНИ сключват сделка с правителството на Нигерия, за да им бъдат предадени правата за разработка на OPL245 – едно от най-перспективните находища в шелфа близо до устието на река Нигер.

От получените от тези компании средства правителството прехвърля 1,1 млрд. долара на фирма Malabu, контролирана от Етете.

Според оповестените документи, 466 млн. долара от сумата след това били „изпрани” през бюро за обмяна на валута и минават под разпореждането на тогавашния президент на Нигерия Гудлак Джонатан и членове на неговото правителство, предаде БГНЕС.

Досега „Шел” твърдеше, че е извършвала плащания само на правителството на Нигерия под формата на определена сума за уреждане на дългогодишния съдебен спор за участъка OPL245. Сега говорител на „Шел” каза, че компанията е имала връзки с Malabu и Етете преди подписването на сделката, съобщава Би Би Си.

Говорителят посочва, че в продължение на няколко години „Шел” многократно се опитвала да установи връзката между Malabu и Етете, включително и ролята на Етете във фирмата. Постепенно става ясно, че Етете има отношение към Malabu и единственият начин да се стигне до споразумение е да се влезе в контакт с Етете и Malabu.

Армията на Нигерия е освободила 605 души от "Боко Харам"

Армията на Нигерия е освободила 605 души от плен на терористичната организация "Боко Харам" по време на специална операция в гората Сам...

Независимите организации за борба с корупцията Global Witness („Глоубъл уитнес") и Finance Uncovered („Файненс ънкавъд") публикуваха електронните писма, които изобличават „Шел”, че е преговаряла с Етете година преди подписването на сделката.

Дан Етете става министър на нефта, а това е ключов пост в Нигерия – лидер по добив на нефт на Черния континент. Със съдействието на военния диктатор Сани Абача е сключена сделка за превеждане на 1,1 млрд. долара по сметка на създадената от Етете през 1998 компания Malabu Oil and Gas.

Компанията е регистрирана с фалшиви документи, за да се получи богатото находище OPL245. Права върху участъка са придобити срещу 2 млн. долара вместо за 20 млн., които официално трябвало да се изплатят на държавата.

През 2011, когато правителството на президента Джонатан превело парите от „Шел” и ЕНИ в полза на подставената компания, Етете вече е признат за виновен във Франция в пране на пари.

От септември 2014 спрямо „Шел” и ЕНИ се води разследване във Великобритания и Италия по обвинение в корупция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Слон уби 80-годишна туристка в Замбия (ВИДЕО)

Нечуван прецедент в Сенегал: Страната вече има две първи дами (ВИДЕО)

63-годишен свещеник се ожени за 12-годишно момиче (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com