Схемата 60 на 40 - окончателни мерки, от 31 март вечерта пада карантината за Банско

11839
Схемата 60 на 40 - окончателни мерки, от 31 март вечерта пада карантината за Банско
Снимка: БГНЕС

Ще има непосредствено засегнати сектори, които ще получат т.нар. помощ по схемата 60 на 40 – като сред тях са търговия на дребно (без автомобили и ), сухопътен, пътнически и въздушен транспорт, хотелиерство, дейност на ресторанти и заведения за бързо обслужване, дейност на питейни заведения, прожектиране на филми, туристическа, агентска и операторска дейност, организиране на конгреси и други търговски изложения, артистична и творческа дейност, частни детски градини, спортни и други дейности, свързани с развлечение и отдих, поддържане на добро физическо състояние. Има и включен сектор "други икономически дейности", които са спрели работа заради заповед на здравния министър за противоепидемични мерки "в отделни населени места" - такъв пример е Банско. Това стана ясно от обясненията на социалния министър Деница Сачева и финансовия Владислав Горанов.

Само в този списък с "непосредствено засегнати фирми" имало 289 000 заети, които ще струват 135 000 000 лева месечно по параметрите на схемата. За тези фирми не важат икономическите условия, по които трябва да кандидатстват другите компании, защото те са спрели работа заради заповедите на здравния министър за мерки за овладяване на епидемията от COVID-19. Извън изброените по-горе сектори, т.е. в специалния списък (т.нар. Приложение 1 към постановлението за схемата 60 на 40) помощ се получава като доказваш финансово състояние, както е за тези извън него.

БСК и КТ "Подкрепа": Законът за извънредното положение е лошо написан

Законът за извънредното положение е лошо написан и се нуждае от спешни промени. Около това мнение се обединиха Димитър Манолов, презид...

Извън секторите в специалния списък са всички други, като трябва да се докаже документално спад от поне 20% в обема на приходи от продажби през март 2020 година спрямо март 2019 година, за да се вземе държавна помощ. По-късно създадени от март 2019 година фирми ще получават помощ по различен начин. Обезщетение се получава за хора, които са на трудов договор отпреди 13 март, 2020 година, в съответната подпомогната компания.

Работодателите ще могат да получат средствата при условие, че запазят работните места на работниците и служителите за период, не по-малък от периода, за който получават компенсации. През този период те ще трябва да заплатят пълния размер на трудовото възнаграждение на де факто подпомогнатите си работници за съответния месец и дължимите осигурителни вноски.

За изплащане на компенсации ще може да кандидатства работодател, който поради обявено извънредно положение, въз основа на заповед на държавен орган, е преустановил работата на предприятието, на част от предприятието или на отделни работници и служители. Компенсациите ще се изплащат, когато работата е преустановена за целия период или за част от периода на извънредното положение, но за не повече от 3 месеца. Работодатели извън списъка на директно засегнатите сектори също ще могат да получат компенсации, когато със своя заповед са преустановили работа или са въвели непълно работно време във връзка с извънредното положение. Всички работодатели, кандидатстващи за получаване на компенсации, не трябва да са обявени в несъстоятелност или да са в производство по несъстоятелност или ликвидация. Друго условие е работодателите да нямат задължения за данъци и задължителни осигурителни вноски и да не съкращават персонал през периода на получаване на компенсациите.

Кандидатстването става в срок от 7 дни пред Агенцията по заетостта – до края на деня на нейната интернет страница ще бъдат качени всички подробности. Ще има публичен регистър на страницата на НОИ, а процедурата е опростена и ще може да се кандидатства по електронен път. Може да се кандидатства месец за месец, може и да се кандидатства частично - само за определени служители. В момента няма да изискваме прекалено много финансови документи, но проверки ще могат да се извършват през цялата година – ако има злоупотреби, ще бъдат разкрити, подчерта социалният министър Деница Сачева.

От държавата се финансира 60% от осигурителния доход на работещи в одобрени компании. Изрично беше уточнено, че влезеш ли в схемата, трябва да си платиш 40-те останали процента - иначе връщаш и държавните пари. Осигуровките се плащат от работодателя и работника, каза Сачева и сравни схемата с тази в Германия. Разликата била, че в България даваме компенсациите на работодателя, а в Германия - на работниците.

Чакаме банкова ваканция за кредитите и евентуално минимална заплата за самоосигуряващите се

Търговските банки се държат изключително адекватно. През тази седмица ще се създаде допълнителна рамка, основата на която е да се въвед...

Стартъп компаниите не влизат в това постановление, но се разработват нови инструменти за тях, уточни Сачева. Изключени са още селското стопанство, горско и рибно стопанство, тъй като в тези сектори щяло да има отделен ред плюс да се съобразява и друга държавна помощ, както и секторът на финансовите и застрахователни дейности, секторът на държавното управление, включително секторът на образованието, но частните детски градини могат да кандидатстват за държавна помощ, секторът на хуманно здравеопазване и социална работа. Дейностите на домакинствата като работодатели също са изключени. За самоосигуряващите лица всъщност няма новини - не беше изрично посочено те да влизат в схемата.

Премиерът Бойко Борисов добави, че мярката 60 на 40 отива в Европейската комисия, която трябва да я одобри. Очаква се за 24 часа Брюксел да върне положителен отговор, но Сачева уточни, че може да отнеме до 36 часа.

От началото на кризата в бюрата по труда има 9909 регистрирани - заради коронавируса, цитира Сачева официална статистика.

Същевременно финансовият министър Владислав Горанов заяви, че "държавата се колебае" дали да маха увеличението от 10% на възнагражденията за държавната админитрация, влязло в сила от началото на тази година. Възможни били частични мерки за някои администрации, които нямат водеща роля за справянето с кризата. Той напомни, че много служители на държавна издръжка сега са на първо място в битката с коронавируса. Финансовият министър призова и работодателите, които вярват, че могат да се справят, да не се обръщат към държавата.

Няма да има промяна в Закона за извънредното положение както иска АИКБ, каза още Горанов. Става въпрос за сметката на АИКБ, че държавата не помага с 60%, а само с 23% от общия трудов разход за бизнеса. Министърът добави и, че не е обмисляна нова индексация на пенсиите.

Засега: За да получат помощ, фирмите ще трябва да доказват 20% спад с фактури

Всяка фирма, която има спад на приходите от продажби с над 20% заради коронавируса, ще може да кандидатства за държавна помощ по схемат...

Довечера, в 18:30 часа ще бъде обсъдена актуализация на държавния бюджет на извънредно заседание на Министерския съвет и ако има съгласие, утре, 31 март, тя може да бъде внесена в парламента. "Нещата може да се подобрят, може и да се влошат, а ние трябва да имаме сценарии за всеки един от тези варианти", заключи Горанов.

И още

Утре (31 март), от 19:00 часа за Банско пада карантината, подчерта Борисов. "Дет се вика обсадата на Банско да я няма и хората да не се чувстват като изолиран град", каза той.

Премиерът благодари на Светия синод – че ще проповядват навън, ще изнесат свещниците, за да може "в условията на пандемия хората да се помолят на своя Господ".

Същевременно Дончев заяви, че бързо ще се изгради електронната система за обществени поръчки в здравеопазването - заради протегната за помощ ръка от Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии. "Надали има българин, който да не иска електронна здравна карта, електронна рецепта”, подчерта Борисов, който вече видя „безплатна електронна здравна карта” и контрол за целия сектор.

Горанов за държавната помощ за бизнеса: Този, който не иска да участва, да съкращава работници

Идеята на схемата 60 на 40 е да служи на тези, които имат перспектива, но заради кризата с коронавируса са ограничени, а не да бъдат сп...

В началото на следващата година ще имаме електронно здравеопазване, каза здравният министър Кирил Ананиев. „Ти сега ще искаш кризата да продължи, за да си оправиш всички системи”, пошегува се в типичен стил Бойко Борисов и видя в Ананиев „комунизъм” ("Веднага ставаш комунист - да ти работят без пари"), защото ще има безплатна помощ.

Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 30 март"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика