Ще има ли кадри за туризма след месеци застой?

5016
Ще има ли кадри за туризма след месеци застой?
Снимка: iStock/Guliver

Ще издържи ли българският туризъм, ако патовата ситуация с коронавируса продължи няколко месеца? Този въпрос вече става все по-актуален на фона на затворените хотели и ресторанти. Днес министър Ангелкова заяви, че по-скоро да се осъществи късен летен сезон, а проблемите пред туризма са много големи.

Проблемът не е само в отказите от пътувания, а по-скоро, че трудно ще се намери персонал за този сектор. Нали като пристигнат туристите, ще трябва някой да ги обслужва – готвачи, сервитьори, техническа поддръжка на обектите? Привличането на квалифицирани кадри за туризма и досега беше трудно. Известно е, че по-голямата част от този персонал се наема за сезонна работа. Срокът им за обезщетения за безработица изтича, а на някои от тях  дори е изтекъл.  

Тежка ситуация и за туризма у нас

Всичко, което националният щаб препоръчва, го изпълняваме. Обявено е, че ще се обсъждат мерки, свързани с последствията от разпростране...

Тъй като няма никаква яснота кога и дали изобщо хората ще бъдат наети това лято, много от тях вече се насочват към търговски обекти. Напоследък магазини за хранителни стоки, сред които и големи търговски вериги, активно обявяват свободни позиции. Обяснението – търговците на хранителни стоки са сред малкото в страната ни, които работят на пълни обороти, а някои дори разширяват дейността си. Освен това предлагат постоянни трудови договори, а и заплащането е по-добро в сравнение с парите, давани в туризма.

Особено трудно ще възстановят бизнеса си малките туристически фирми. Те ще бъдат принудени от трудовия пазар да дават по-големи заплати, за да привлекат обслужващ персонал. Но малко от тях ще издържат финансово. Не е изключено да се изправят пред фалит, особено ако не успеят да обслужват кредитите си или да си плащат сметките към доставчици.

По-облагодетелствани в това са отношение големите компании, развиващи туристическа дейност, тъй като дори през неактивния сезон те задържат квалифицираните си служители, предлагайки им 4-дневна работна седмица. А след въвеждане на извънредното положение служителите на „Албена“ АД работят дистанционно от домовете си и в курорта не се допускат никакви външни лица.

Тази гъвкавост е гаранция, че компанията ще може да разчита на служителите си през активния сезон, когато конкуренцията за служители с опит е особено силна, твърдят те. Но дори и големите в този бранш ще изпитат трудности и със сигурност ще отложат планирани инвестиции за по-благоприятни времена.

Безплатни шезлонги и чадъри за туристите на българското Черноморие?

Туризмът бе един от първите пряко засегнати от заразата отрасли след разространението на коронавируса, както по света, така и у нас. Ак...

Оптимистично е, че засега няма масови откази от направени ранни записвания за летен отдих в черноморските ни курорти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Инспекцията по труда започва засилени проверки в селското стопанство

Системата бонус-малус няма да работи: Мнението на експерти

КНСБ: Заплатата за издръжка следва да отразява регионалните различия

"Топлофикация София" обеща по-ниски сметки за февруари

ТЕЦ "Бобов дол" спря работа

Инфлацията в ЕС, еврозоната и България продължава да се забавя и през февруари

Украинските яйца, които се продават като български: Опасност от спекулации с цените преди Великден

Брокери в Пловдив: Отчитаме ръст в търсенето на качествени нови жилища

Атанас Пеканов: България няма да влезе в Еврозоната през 2025 г.

Иванка Шалапатова: 418 000 българи работят на минимална работна заплата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...