Ще отдалечи ли "Турски поток" България от свободния свят?

9053
Ще отдалечи ли "Турски поток" България от свободния свят?
Снимка: Kremlin.ru

Огромните тръби, които се простират през България, на пръв поглед изглеждат добри. Провирайки се като земен червей както под почвата, така и над нея, газопроводът наречен "Балкански поток" напразно се опитва да избегне привличането на вниманието върху себе си. Този тръбопровод обаче не е земен червей, който си пробива път през Балканите, а змия със смъртоносна отрова.

Това пишат председателят и зам.-председателят на партия "Републиканци за България" Цветан Цветанов и Павел Вълнев в съвместна статия в американското издание The National Interest.

Ако не сте чували за "Балкански поток", най-вероятно знаете този тръбопровод с правилното му име – "Турски поток", който тръгва от Русия, минава под Черно море, излиза в Турция и след това поема своя път през България. Преименуването на тръбопровода беше Потьомкинско усилие на българския премиер Бойко Борисов да замаскира връзката си с руската тръба, чието откриване ще подчини България на капризите на руския президент Владимир Путин и ще изолира страната ни от демократичния Запад.

Това е така, защото САЩ възнамеряват да санкционират всичко, което се докосва до "Tурски поток", и с основателна причина – единствената мисия на този газопровод е да осакати враговете на Путин и да финансира корумпирания му режим. Фактът, че инфраструктурата на "Tурски поток" е навлязла в България е безспорна победа за Кремъл – но победата може да бъде Пирова. На 4 април 2021 г. българите ще се отправят към урните и за да избегнат бъдещи санкции, да отхвърлят подлите цели на Путин и да застанат заедно с нашите европейски и американски съюзници. Следващата управляваща коалиция в София трябва да гарантира, че българската част на "Tурски поток" никога няма да носи руски газ.

България плаща по-скъпо от Сърбия за руския газ по "Турски поток" - наистина ли?

Междувременно цената на природния газ за България е с 10 процента по-висока от тази за Сърбия. Това написа в своя Facebook профил бивши...

Това би донесло явни ползи, като една от най-важните е избягването на американските санкции. При все че санкциите ще бъдат наложени на отделни физически и юридически лица улеснили изграждането на "Tурски поток" през България, от това ще пострада де факто цялата страна. Бившият държавен секретар на САЩ Майк Помпео даде да се разбере това много ясно през лятото на 2020 г., когато Държавният департамент актуализира насоките си за санкции, включително и към "Tурски поток". "Това е ясно предупреждение за компаниите, които помагат и подкрепят руските проекти за злонамерено влияние, че няма да бъдат толерирани. Излезте сега или рискувате да понесете последствия", предупреди Помпео през юли. 

Последицата от това да бъдеш откъснат от най-голямата и най-динамична икономика в света е достатъчно лоша, но може би също толкова вредно е и да бъдеш парий и да си от грешната страна на Министерството на финансите на Вашингтон. Когато инвеститорите и бизнесмените мислят за санкциите на САЩ, страните, които им идват на ум включват Беларус, Венецуела и Северна Корея. Да бъдеш в същата лига като тези страни не предлага на България нищо, точно както "Tурски поток". Тръбопроводът на Путин не успява да достигне дори най-ниския праг, който трябва да се приложи за нови енергийни проекти в държава като България, която трябва да диверсифицира енергийните си доставки.

В момента повече от 75% от вноса на природен газ в България идва от Русия, а "Tурски поток" само ще задълбочи тази зависимост, позволявайки на Путин да прекъсне енергийните доставки на България във всеки един момент, по свое желание. Докато Борисов прегръща "Tурски поток", той очевидно отхвърля газопровод, който би свързвал България с гръцкия терминал за втечнен природен газ (LNG), който ще позволи на България да има по-лесен достъп до втечнен газ от страни като САЩ, която непрекъснато увеличава доставките на газ до Европа.

Каква е ролята на Бойко Борисов в корупционната газова схема на Путин и за кого е най-вредна, четете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика