Швейцарци купиха десетки ВЕИ по Черноморието ни

3676
Швейцарци купиха десетки ВЕИ по Черноморието ни
Снимка: AES

Швейцарската компания „МЕТ Ринюъбълс“ АГ“ придоби 100% от акциите на „Енел Грийн Пауър България“ ЕАД. По този начин тя придоби и непряк самостоятелен контрол върху 14 негови дъщерни дружества в България.  

„Енел Грийн Пауър България“ е еднолична собственост на „Енел Грийн Пауър С.п.А.“ – Италия. Дружеството е с капитал 35 231 000 лева, разпределен в 352 310 броя обикновени, налични и поименни акции с номинална стойност от 100 лева. То извършва дейност чрез своите 14 дъщерни дружества, които притежават 6 вятърни електроцентрали в района на Камен Бряг, 1 вятърна електроцентрала в района на Каварна и 7 - в района на Шабла, Североизточна България. Всяко от тях оперира вятърна електроцентрала с инсталирана мощност от 3 MW.  

По данни на КЕВР, с дял от 7,6% от инсталираните вятърни мощности у нас придобиваното дружество заема пето място сред най-големите групи, които оперират вятърни електроцентрали у нас (при най-тясната възможна пазарна дефиниция), след групата на AES с дял от 28,3%, на Alpiq – 13,1%, на Enhol – 10,9%, и на ERG с 9,8%.

Дружеството, което придоби контрол над „Енел“, е учредено през месец юни миналата година в Швейцария. То е едноличен собственик над създаденото у нас дружество „МЕТ Енерджи Трейдинг България“ ЕАД, със седалище в София.

Достъпен ток и то от български източници - грандиозни идеи от президентството

Това, което се предлага, не е ново за българската система. Така бившият служебен министър на икономиката и енергетиката от 2013 година ...

Предвид тенденцията за увеличаване на производството на възобновяема енергия в района на Централна и Източна Европа, според „МЕТ Ринюъбълс“ пазарът в тази част на Европа е подходящ и благоприятен за развитие, особено с оглед на либерализацията на пазара на електричество в България, което създава благоприятна среда за производителите на енергия от възобновяеми източници.

Сделката е вече финализирана. С решение на едноличния собственик отпреди дни е обновен съставът на Съвета на директорите. Променено е и името на фирмата „Енел Грийн Пауър България“ на „МЕТ Блек Сий Уинд Паркс“.

От дружеството купувач обявиха официално, че базираната в Швейцария европейска енергийна компания „MET Group“ е завършила придобиването на 100% дял в „Енел Грийн Пауър България“ ЕАД, която притежава 42-мегаватов вятърен парк в България. Сделката е част от стратегията за растеж на „MET“ за разработване на значително портфолио от възобновяеми източници в региона на Централна и Източна Европа. Вятърният парк с мощност 42 MW, разположен в Североизточна България, вече е изцяло собственост на „MET Group“ след успешното приключване на сделка с италианския „Енел Грийн Пауър С.р.A“.

Сделката е завършена на 20 януари 2021 г. и е разрешена от българските и сръбските органи по конкуренция, съобщават още от „МЕТ“.

Оттам допълват, че вятърният парк, пети по големина в България, се намира в община Шабла и Каварна, с 14 блока ветрогенератори Vestas-V90 (с капацитет 3 MW всяка). Вятърният парк, работещ от 2010 г., доставя енергия, еквивалентна на потреблението на около 30 000 домакинства.

И най-малките ВЕИ отиват на борсата за ток

И най-малките ВЕИ отиват на борсата. От 1 юли догодина зелените централи с мощност от 500 киловата до 1 мегават ще продават тока си на ...

„MET Group“ разглежда растежа на производството на енергия от възобновяеми източници в Централна и Източна Европа като основна част от своята бизнес стратегия занапред, като същевременно подкрепя енергийния преход от въглищата в Европа. Целта на MET е да изгради географски диверсифициран портфейл от енергийни и инфраструктурни активи със значителен портфейл от възобновяеми активи“, се казва още в съобщението.

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика