Симеон Дянков: Правителството харчи за отбрана, а няма достатъчно мерки за бизнеса в пандемията

5153
Симеон Дянков: Правителството харчи за отбрана, а няма достатъчно мерки за бизнеса в пандемията
Снимка: БГНЕС

Определено, това е нещо, което се очаква – усложнена икономическа обстановка догодина. Следващият бюджет трябва да го приеме като даденост. 2021г. няма да е кой знае колко по-лесна от тази година, може и да е по-трудна. Така че отсега трябва да се мисли за повече пари за бизнеса, особено, социални мерки се взеха до голяма степен – особено за пенсионерите. Това, което липсва в България и което го има в станалите части на Европа и в САЩ – мерки за бизнеса. Това стана ясно от анализа на бившия финансов министър Симеон Дянков, който е категоричен, че в Бюджет 2021 няма достатъчно мерки за бизнеса.

"Не бих казал, че бюджетът е разоравящ. Това са времена, в които пари трябва да се дават. Освен социалните мерки обаче няма достатъчно мерки за бизнеса. Ще се окаже, че следващото правителство пролетта ще трябва да променя бюджетът веднага и да се влезе с допълнителна конкретна помощ за бизнеса. Пари има, нови заеми не са необходими", допълни още бившият финансов министър Симеон Дянков.

Симеон Дянков: В Бюджет 2021 липсва мисъл как се справяме с кризата

„Бюджетът за 2021 година е изборен бюджет и е направен, за да спечели колкото може повече гласове. Не ме притеснява дефицитът, за...

Според него трябва да се дадат почти 3 до 5 милиарда лева допълнително от предвиденото в Бюджет 2021 в помощ на бизнеса. А мярката 60/40 да се измени още сега: "Проблемът с мярката 60/40 е, че отнякъде бизнесът трябва да ги има тези 40% . Вече всички резерви на бизнеса са почти изчерпани. В Чехия, Словакия, Унгария минават на други проценти - 90/10, 85/15. Според мен, това трябва да стане в България веднага, да не се чака даже следващата година. Да се увеличат процентите, с готовност от следващата година, при 3 и 4 вълна, които са напълно възможни, да се стигне до безвъзмездна 100% помощ за бизнеса. Иначе просто работните места в някои сектори ще изчезнат."

Имаме ги тези пари за определен брой месеци, това не може за цялата 2021г. И ако не ги изхарчим в началото на годината, когато кризата се очаква да е най-тежка, след това ще трябва да плащаме много повече няколко години напред, за да можем да влезем в някакъв икономически растеж, категоричен е Симеон Дянков. 

По думите му обаче бюджетът така е направен сякаш криза няма да има. Той е убеден, че трябва да се изградят ясни буфери и да се каже: "Може да разчитате на това...". Симеон Дянков каза, че Европейският съюз дава също пари. За това и България бързо трябва да подготви проекти за тяхното усвояване.

"Неразбираемо за мен правителството харчи за сектор "Отбрана". Защо? С кого ще борим войни? Тези пари трябва да влязат за справяне с кризата. Милиард или два ни трябват още", добави Дянков.

На първо четене: Приеха Бюджет 2021 почти без дебати

На първо четене депутатите приеха Закона за държавния бюджет за догодина. Текстовете бяха подкрепени от 98 депутати. Обсъждането на бюд...

Според него предложените мерки за почти пълно затваряне на България през следващите няколко месец са правилни: "Смятам, че това е правилно решение на правителството. Виждаме и в другите страни от Европа, че такива мерки вече имаше. Така че България следва този пимер. Тук в САЩ последната седмица също рязко се увеличиха заболелите и се влоши епидемичната обстановка. И очакваме във Вашингтон, където се намирам в момента, от 1 декември също да има пълно затваряне. Но така или иначе големите бизнеси не работят вече от 7-8 месеца. Така че тука е по-сериозна обстановката отколкото в България."

"Бизнесът е прав в случая (бел.ред. да казва, че ще фалира), но е по-важно здравето на хората. По-добре е да се затвори за няколко седмици, отколкото да се влачим с няколко седмици напред", коментира още Дянков.

 

 

Ананиев за Бюджет 2021: Не раздаваме предизборни пари, здравеопазването е приоритет

Този бюджет е много по-различен от всички останали досега. Той се направи в безпрецедентна ситуация, в която всички държави акумулираха...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

TotalEnergies се отказва от проучванията в блок "Хан Аспарух"

Държавата губи до 1 млрд. лв. годишно от неефективно използване на горските ресурси

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика