Симеонов: Държавата най-после започна война с олигарсите

4328
Симеонов: Държавата най-после започна война с олигарсите
Снимка: БГНЕС

След 30 години държавата най-после започна истинска война срещу олигарсите. Знакови имена, които минаваха безметежно като цепелини през всяка власт, сега са в затвора. Това заяви съпредседателят на "Обединени патриоти" и лидер на НФСБ Валери Симеонов пред Нова телевизия.

Симеонов подкрепи тезата си, изреждайки имената на Цветан Василев, Миню Стайков, Ветко и Маринела Арабаджиеви, Васил Божков и други.

Удари ли държавата окончателно по "Лукойл" с решение да прави Държавна петролна компания?

Министерството на финансите предлага създаването на държавно предприятие "Държавна петролна компания" към министъра на икономиката, коя...

Когато държавата е единна, няма кой да се противопостави на тази сила. Няма по-голяма сила от държавата, категоричен е лидерът на НФСБ. Той поздрави за смелостта разследващите органи и депутатите и призова медиите и обществото да отдадат дължимото на този процес.

Според Симеонов влизането на държавата на пазара на горива е смел и правилен ход, който е полезен за държавата и обществото, тъй като щял да разбие дългогодишния монопол в производството и разпространението на горива.

Ще бъде много полезно на пазара да има още една верига, която предлага горива на ниски цени. Той сравни бензиностанциите с държавните болници, изиграли ключова роля в успешната борба с разпространението на коронавируса.

По думите му държавата щяла да има малко, но много знаково участие на пазара на горива, което да доведе до спадане на високите цени. "Когато държавата продава гориво с 50-60 стотинки по-ниска цена на бензиностанциите, това е разбиване на монопол", посочи Симеонов. Същото важало и за намесата на държавата в данъчните складове, което гарантирало достъп до тях на нови, по-малки търговци.

Симеонов отново нападна бившия шеф на "Лукойл България" Валентин Златев, че преминал безпроблемно през всички досегашни правителства и го определи като олигарх.

Енергиен експерт: Имам чувството, че държавата се обръща срещу Лукойл

Преди време Българският енергиен холдинг (БЕХ) беше направен с тази цел – да регулира пазара и да бъде буфер в сферата на енергет...

Политикът обвини големите велики бензиностанции в картел, тъй като цените им били почти еднакво високи и с 50-60 ст. на литър над цените на горивата на едро. "Картел има, в това няма никакво съмнение", категоричен беше Симеонов и добави, че дълги години държавата също е участвала в този картел.

По думите му олигархията използвала определени закони, за да унищожи малкия бизнес и да го докара до фалит. Това се случвало и в горивата, и в хазарта, и в други сектори.

Според него всички обвинени олигарси били генетично свързани свързани с БСП. "Сега по телевизионните студия шетат разни мастити икономисти от групата на БСП от парламента и говорят за хазарта, като че ли това е тяхно дело и кауза. А същите тези хора са гласували закон за хазарта, в който съвсем случайно се пропуска облагането с данък на лотарийните игри", коментира още Валери Симеонов.

Той похвали настоящата управляваща коалиция за смелостта и сериозните успехи в борбата с олигархията. "За 30 години никой не се е опитал да подхване такава битка. Срещу кой от тези свръхбогати хора е имало някакви действия до момента? Всяко правителство ги приема като даденост, съобразява се с тях, обслужва ги, всеки парламент им гласува удобни закони", изтъкна политикът.

"Първите удари срещу монополните схеми, които се налагат чрез законите и властта, нанесохме сега – след влизането на патриотични формации в управлението", подчерта Симеонов.

Васил Божков: Няма да се върна в България, страхувам се за живота си

"Гешев, като иска да търси престъпници нека да се огледа по-високо от Комисията на хазарта. Гледайте по-нагоре от комисията, кой е над ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

TotalEnergies се отказва от проучванията в блок "Хан Аспарух"

Държавата губи до 1 млрд. лв. годишно от неефективно използване на горските ресурси

Най-лошото тепърва предстои за потребителите на популярен и любим продукт. Защо?

Си Дзинпин предупреди: Технологичният напредък на Китай няма как да бъде спрян

Правителството предлага да изкупи за 1,6 млрд. лева задълженията на "Топлофикация София“

Министър Радев: Няма опасност за цените на тока за бита

Икономическите и потребителските нагласи в България и в ЕС промениха посоката

Започват масови уволнения във въглищния регион на Стара Загора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика