Симеонов отрича, че новият законопроект на ГЕРБ за хазарта бламира неговия

7143
Симеонов отрича, че новият законопроект на ГЕРБ за хазарта бламира неговия
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

"Нещо като стане в обществено-политическия живот на България, веднага тръгват конспиративни теории. От кого да се вземе, на кого да се даде?". Така бившият вицепремиер Валери Симеонов коментира отново горещата тема за хазарта.

Припомняме, че финансовият министър Владислав Горанов вече внесе алтернативен законопроект на този на Симеонов и той противоречи в основна тема на исканията на лидера на НФСБ специално за лицензите за лотарийни игри – вижте в какво точно в този материал! "Е какво да направя", коментира Симеонов, който отрече, че законопроектът на ГЕРБ противоречал. Лидерът на НФСБ обаче обяви, че нямало нищо общо между двата законопроекта, а този на Горанов бил работен още докато вървели проверки на Държавната комисия на хазарта т.е. от три седмици – това му казал самият Горанов в телефонен разговор снощи.

Валери Симеонов отрече да дава хазарта на Пеевски: Никой на мен не може да ми каже какво ще правя

По горещата тема за бъдещето на хазартния бизнес, лидерът на НФСБ Валери Симеонов обяви в предаването "Лице в лице" на bTV, че "никой ...

На въпрос защо тогава законопроектът на Горанов не бъде изтеглен, отговорът беше, че законопроектът на Симеонов бил с по-ограничен обхват. Бившият вицепремиер се възмути и на "негативната информация", че новият данък за лотариите, предлаган от Горанов, бил дори по-нисък от сегашния. Симеонов е уверен, че сметките на финансовото министерство са точни и няма намаление. Същевременно той отговори, че не бил чел законопроектът на Горанов. "Виждате, че са различни, че няма синхронна атака", вдигна тона Симеонов.

Изключено е да се появи трети играч – аз ще съм човекът, който няма да го позволи, подчерта Симеонов. По думите му, било глупости, че бизнесът на Васил Божков ще отиде в ръцете на Делян Пеевски. И де факто призна, че имало синхрон между него и собствениците на Efbet – семейство Найденови, които преди Нова година се оплакаха официално, че Божков ги заплашил с убийство, защото искал да им отнеме бизнеса и се обърнаха към прокуратурата. Това стана малко след като се появи информация за акция на ДАНС срещу Efbet. Веднага след това обаче Симеонов уточни, че този случай бил повод да си внесе законопроекта. "За мен беше добре дошла информацията по отношение на злоупотребите, които са извършени от Комисията по хазарта. Аз чаках удобния момент”, поясни Симеонов, визирайки твърденията на Найденови, че лотарийният бизнес, контролиран от Божков, не бил платил 250 млн. лева. Проверка на АДФИ показа, че има разлика от 210 млн. лева за 5 години в платените данъци между частните лотарийни оператори и Спортния тотализатор, но няма официално становище, че това е незаконно.

Симеонов обяви пред Нова телевизия, че нямало нищо лошо да се прави частен бизнес в хазарта, но имало "укрити такси" заради "престъпното поведение" на Държавната комисия по хазарта. "Комисията по хазарта е била купена – не само този състав, но и предния", каза бившият вицепремиер. Той даде примери – по сегашния закон било забранено да има казина от до 300 метра, а например имало казина при бившия хотел "Радисън", на 50 метра от Руската гимназия, както и точно зад 32-ро СОУ в София, на ул. "Софроний Врачански".

Освен това, Валери Симеонов обяви за "нарушение срещу личността" да се заснемат и показват спечелили от лотария по телевизията. Той каза и, че годишните отчети на хазартните фирми са нечетими. Симеонов заяви и, че лотарийните талони трябвало да имат два защитни знака – кой контролира това, попита той. Според него, Комисията по хазарта трябвало да проверява, но за ценни книжа, както той описа талоните, въпросът е дали не трябва КФН да контролира.

На първо четене: Приеха законопроекта на Симеонов за спиране на частните лотарии (ВИДЕО)

Скоропостижно, за по-малко от 30 минути депутатите от бюджетната комисия в парламента приеха законопроекта на Валери Симеонов за промян...

Ако все пак има формално основание частните лотарии да плащат 20% държавна такса върху комисионните (те нямат комисионни, твърди Симеонов), тогава отговорността е на Комисията по хазарта.

На въпрос защо тогава не забрани изцяло хазарта, бившият вицепремиер отговори, че тогава щял да процъфти нелегалният хазарт. "Има хазартно зависими, трябва да играят някъде. Знаете в Русия колко пъти забраняваха водката, но пият като смокове там", подчерта Симеонов.

За финал Валери Симеонов коментира думи на Васил Божков, че може да не се изпълнява противоконституционен закон - що за мислене е това, как може, попита депутатът, който добави: "В живота някога губиш, някога печелиш". Но на въпрос има ли опасност заради неговия закон да бъде осъдена България и данъкоплатците да бъдат осъдени, отговорът беше: "Ъъъ, всеки има право да си търси правата по съдебен път". "Трябва да се отнеме лиценза - при отнет лиценз какви права ще търсиш", добави Симеонов.

Развитието на темата с хазарта можете да проследите във всичките материални на Actualno.com за закона за хазарта!

Борисов за хазарта: Ако докладът на инспекцията е верен, ще имат проблем много хора

Ако докладът, който прави Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) в Комисията по хазарта е верен, ще имат проблем много хора. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика