Скандал за данък "вредни храни" - ще се облага ли и хлябът?

11379
Скандал за данък "вредни храни" - ще се облага ли и хлябът?
Снимка: Getty Images

Хлябът е храна, която е включена в рамките на „данък вредни храни”. Това смята председателят на Асоциацията на хлебопроизводителите Мариана Кукушева, като обясни, че здравният министър Петър Москов е казал в официално интервю, че хлябът ще е „вредна храна”. Заради това Кукушева ще иска оставката на здравния министър Петър Москов.

Гладна кокоша просо сънува, посочи лидерът на хлебопроизводителите по адрес на Москов пред Нова телевизия, защото с данък „вредни храни” се чакали между 100 и 200 млн. лева годишно в държавната хазна. Според оценка на KC2 и Denkstatt България данък „вредни храни” всъщност може да удари хазната с 60 млн. лева. Второ, МЗХ и БАБХ не са давали становище по тази идея – що е това експертност тогава, попита Кукушева задочно здравното министерство.

Новостите в здравеопазването ни - уред за пръстови отпечатъци, минимален брой направления

Няма орязване, а прехвърляне от основния в допълнителния здравен пакет. Така здравният министър Петър Москов коментира информацията за ...

Не съм чувала от министър Москов да казва, че хлябът ще е вредна храна, включи се и проф. Донка Байкова. Веднага беше отворена темата с баницата – традиционна българска храна според Кукушева. Байкова обаче обясни, че в баничките имало повече сол, трансмазнини, твърд маргарин, защото се разчитало продуктът да е „вкусен и по-мазен”. Палмовото масло обаче няма да се облага, посочи Кукушева. Традиционната българска баница няма да бъде облагана, отговори Байкова.

Не вярваме, че с данъка ще се намали консумацията на типа храни с трансмазнини, казаха и Кукушева, и Байкова. Професорът обаче е убедена, че производителите ще се съобразяват с рецептурния набор от продукти за производство, за да не попадне продукта под облагане.

За финал Кукушева възмутено заяви, че по-голям от хляба и затова ще иска оставката на Москов. Във Франция кроасанът не е вреден, в България баничката ще е вредна, добави тя.

Идеята за данък "вредни храни" доби публичност през тази пролет, а на дискусия за здравната реформа в края на май Петър Москов уточни, че се мисли за точната формулировка и механизъм. Тогава той каза, че може да бъде разработена система тип "светофар" - потребителят да знае дали дадена храна е вредна или не според показатели като прекомерно количество сол, захар и наличие на трансмазнини с означения "зелено - жълто - червено". Оттогава досега официално оформен текст за въвеждането на данъка не е видял бял свят.

Известен наш диетолог се обяви против данък "вредни храни"

Въвеждането на данък „вредни храни“ е неефективна мярка за справяне с проблемите на наднорменото тегло и затлъстяването в Б...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com