След краха на Южен поток пада делът на БЕХ в дружеството, създадено за проекта

2077
След краха на Южен поток пада делът на БЕХ в дружеството, създадено за проекта
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов

След краха на проекта за Южен поток драстично се намалява делът на Българския енергиен холдинг (БЕХ) в специално създаденото за целта дружество.

„Южен поток България“ АД бе учредено през 2010 г. за изпълнение на международния проект за превоз на природен газ от Русия през Южна Европа до Италия. С равни дялове в него са БЕХ и руската компания „Газпром“, която през 2018 г. прехвърля всичките си дялове на ООО „Газпром трансгаз Краснодар“.

От протокола на Директорския борд, публикуван наскоро в Търговския регистър, става ясно, че в края на декември е било проведено извънредно общо събрание на акционерите в компанията.

КПКОНПИ обвини бившия директор на БЕХ Петьо Иванов в конфликт на интереси

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) установи, че бившият директор на ...

На него са взети няколко важни решения. Едното от тях е за одобряване на сключеното споразумение за уреждане на отношенията между БЕХ, ПАО „Газпром“, „Газпром ЕП Интернешънъл Бв.В“, „Газпром трансгаз Краснодар“ ООО и „Южен поток България“.

Единодушно е одобрено предложението да се намали капиталът на дружеството с 377 726 000 лева с цел изплащане па стойността на акциите в полза на акционерите.

Намаляването на капитала трябва да се извърши чрез придобиване от „Южен поток България“ на 188 863 обикновени поименни акции, които са собственост на акционера "Газпром транегаз Краснодар", а също така и на 188 863 акции, собственост на акционера „Български енергиен холдинг“ ЕАД - по цена 1000 лева за една акция, които следва да бъдат джиросани от акционерите в полза на дружеството. След което така придобитите 377 726 акции се обезсилват. На практика това са пари, които трябва да излязат от сметките на БЕХ в полза на партньорите по проекта.

Капиталът на дружеството в резултат на всичко това става 19 880 000 лева, разпределен в 19 880 акции по 1000 лева.

Одобрена е и промяна в състава на СД, като на мястото на Петьо Иванов акционерите са избрали Жаклен Коен.

Ще връщаме още близо 100 млн. евро на Русия заради "Южен поток"

Българският енергиен холдинг (БЕХ) и руският енергиен монополист "Газпром" са на финален етап на съгласуване на споразумение за проекта...

Припомняме, че официално началото проекта „Южен поток“ бе дадено на 31-ви октомври 2013 г. при село Расово. 

„Стройтрансгаз консорциум“ бе избран за изпълнител на проекта през пролетта на 2014 г. През юни строителството е спряно от премиера Пламен Орешарски до приключване на проверката на Европейската комисия. През август 2014 г. обаче са предприети стъпки за започване на строителството, включително е вписано спорно увеличение на капитала на проектната компания „Южен поток България“.

На 01.12.2014 г. след посещение на руския президент Владимир Путин в Турция и среща с Реджеп Таийп Ердоган, става ясно, че трасето на газопровода „Южен поток“ ще преминава през територията на Турция, а не на България.

На 21 декември 2017 г. извънредното общо събрание на акционерите в „Южен поток България“ констатират прекратяване на проекта в България, в това число н на сключени от дружеството договори във връзка с него.

През март 2018 г. акционерното дружество подава оферта до „Булгартрансгаз" ЕАД  за участие в процедура на договаряне без предварителна покана за участие в обществена поръчка за „3акупуааие а активи и земи, собственост на „Южен поток България“ АД. В резултат от това между двете дружества се подписва договор за купуване на активи на обща стойност 13 136 000 лева, става ясно от годишния финансов отчет за 2018 г..

БЕХ оспорва голямата глоба от ЕК, отрича всякакви злоупотреби

Българският енергиен холдинг (БЕХ) и дъщерните му дружества "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" ще обжалват решението на Европейската комиси...

По-надолу се допълва, че през същата година са продадени земи и са отписани права на строеж на стойност 583 000 лева, в резултат на което е реализирана загуба в размер на 406 000 лева.
Земи и права на строеж в балансовата стойност към онзи период са за 18 368 000 лева и са с предназначение – изграждане на компресорни станции.

През август с.г. е взето решение за прекратяване на договора, сключен със „Стройтрансгаз консорциум“ за работно проектиране, доставка на материали, строително-монтажни дейности, обучение на персонал и въвеждане в експлоатация на преносен газопровод „Южен поток“ на територията на Република България.  

Съгласно становище от английска правна кантора условията, при конто изпълнителят би могъл да предяви претенции, не са настъпили и няма основание за обезщетения в резултат на прекратяването.

От годишния финансов отчет е видно, че в края на 2018 г. дружеството е на загуба повече от 47 млн. лева. Петимата членове на Съвета на директорите годишно си разпределят близо половин милион лева за заплати – по7-8 000 лева месечна заплата.

След края на „Южен поток" обаче се постави началото на "Турски поток".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com