След среща при Борисов: Няма да има намаляване на пенсиите

5794
След среща при Борисов: Няма да има намаляване на пенсиите
Снимка: БГНЕС

Няма да има намаляване на пенсиите, а те ще се изчисляват както по стария начин, така и по новата формула. Държавата ще отпусне 50-53 млн. лв. великденски добавки към пенсиите. Това стана ясно след спешна среща при премиера Бойко Борисов, свързана с промените в изчисляването на пенсиите, което предизвика сериозно обществено напрежение.

Борисов е възложил на министъра, НОИ и синдикатите да подготвят корекции в законодателството за общественото осигуряване, така че да се вземат трите най-силни години (1997-99), но на база доказаните индивидуални осигуровки на всеки работещ.

Ако има разлика в изчислените резултати, да бъде отпуснат по-високия размер на пенсията. "Ще се опитаме да успокоим обществеността. Никой няма намерение да ощетява никого", каза националният секретар на КНСБ Ася Гонева.

Все още няма отпуснати пенсии по новите правила, изчисляването на пенсиите засега е само математическа симулация. "Процентите са чиста симулация, която се превръща в спекулация, тъй като някои хора подведоха медиите и обществото", обясни Гонева.

Никой не иска да променя законодателството в ущърб на работещите, които в бъдеще ще станат пенсионери. Промяната не само не се крие от обществото, а се обсъжда многократно от години, посочи представителката на КНСБ.

Нито пенсиите ще се намаляват, нито пенсионерите ще се ограбват. Няма такова нещо. Каквото и да е изчислението, загуба в пъти на размера на пенсиите няма как да има, залагам главата си, категорична бе тя.

С новите правила за изчисляване на пенсиите може и до 200% по-ниска пенсия

С новите правила за изчисляването на пенсии има хора, при които сумата намалява с 200%. За това алармира бившия депутат от "Реформаторс...

„Невъзможно е 36 месеца трудов стаж, каквито и да са те, да преборят в пъти 240 месеца след това. Всеки, който е учил проста математика, ще ме разбере“, заяви председателят на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов.

През 1997 г. минималната заплата беше 30 000 лв., което днес са 30 лв. Ако при изчисляването на пенсията използваме цифрата 30 000, като нищо ще се получат невероятни резултати, обясни той.

Основната цел на спешната среща при премиера е да няма хора, които да получат по-малко от очакваното и да се чувстват ощетени. Проведените симулации засягаха 3% до 5% от размера на пенсиите. При пенсия от 400 лв., разликата ще бъде не повече от 20 лв., посочи Манолов.

Спекулациите за в пъти по-малки пенсии, са малоумни, категоричен бе синдикалният лидер.

Средствата в НОИ са достатъчно - над 10 млрд. лв. Осигурителният институт е готов да изчислява пенсии и по старата, и по новата методика, за да няма ощетени. Ще се търси и механизъм за компенсации, увери шефът на НОИ Ивайло Иванов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Почти два милиона туристи са били в България през зимния сезон

Байдън иска да утрои митата за стомана и алуминий от Китай

Фалитите в България: Данните за първото тримесечие на 2024 година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика