Спад на лихвите и през ноември

20038
Спад на лихвите и през ноември
Снимка: Thinkstock

Лихвите по депозите и кредити са продължили да падат и през ноември, сочат статистически данни на БНБ.

Изключение правят само лихвите по потребителските кредити в лева и по заемите за бизнеса в евро, които през ноември се увеличават спрямо предходния месец. Очаквано най-ниски са лихвите по новите фирмени влогове - средно 1,45% за тези в лева и едва 1,01% в евро. В сравнение с година по-рано спадът е съответно с 0,55 и 1,21 на сто.

Смях през сълзи за краха на рублата

Падането на рублата накара руснаците да „изригнат” в социалните мрежи. Ето едни от най-забавните изказвания, подбрани от Ле...

Новите депозити на гражданите през ноември носят средна доходност от 2,46% за тези в лева и 2,29% за тези в евро. Намалението спрямо ноември 2013 г. е съответно с 1,51 и 1,32 процента. Причината за това голямо намаление на доходността от най-популярните сред населението инвестиции - банковите влогове, е голямото количество пари, събрани в трезорите, както и нежеланието на гражданите и бизнеса да взимат нови заеми, което се наблюдава през последните години.

С падането на лихвите по депозитите се понижават и лихвите по повечето кредити. Но има няколко изключения. През ноември годишният процент на разходите, който включва лихвите и всички такси, на потребителските кредити се повишава спрямо октомври с 0,33% до 12,32%. Лихвите по заемите за бизнеса в евро се вдигат с 0,25% до 6,16%, ако са на стойност до 1 млн. евро, и с 0,71% до 7,80%, ако са на стойност над 1 млн. евро.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика