Спестяваме милиони, ако модернизираме електроцентрала

4379
Спестяваме милиони, ако модернизираме електроцентрала
Удължаваме живота й с четвърт век

 С 10 - 15% от средствата, предвидени за построяване на нови електроцентрали, могат да се модернизират настоящите и да се удължи живота им с  четвърт век.

Изграждането на една нова ВЕЦ с мощност 8 МW например струва около 10-12 млн. евро., а модернизацията й (пълен ремонт на турбина и генератор и повишаване на мощността й от 8 на 10 MW) – около 1.2 млн. евро. Това твърдят от Централна енергоремонтна база (ЦЕРБ), които работят с повечето големи предприятия в енергетиката у нас.

За едно енергийно съоръжение 30-годишна експлоатация не е дълъг период от време. Производството на електрическа и топлинна енергия не се е променило съществено през последните години. Разлика с по-съвременните централи има само в спомагателните съоръжения, например сероочистващите инсталации, които трябва да покриват определени еко изисквания. „Старостта не е порок на енергетиката ни и с малко инвестиции централите, строени по времето на родителите ни, биха могли да продължат да служат вярно на тези, които ги стопанисват", допълват от ЦЕРБ.

Един нов трансформатор среден клас напрежение например струва около 1 милион лева, а основният му ремонт е едва 200 хиляди лева. При това, той може да работи още толкова време, без характеристиките му да се влошават.

Кризата не е извинение за ненаправени инвестиции в модернизация и поддържка на обекти. „Потреблението на енегрия ще нараства, дружествата имат възможност да правят отчисления за ремонти и хубавото е, че от електроразпределителните дружества се подготвят да направят доста по-големи като обем инвестиции", допълват оттам.

От ЕВН България например, които снабдяват с ток Пловдив и Югоизточна България, планират през 2012 г. общи инвестиции в страната в размер на 152,5 млн. лева, от които 128,2 млн. лв. - за подобряване на качеството на електропреносната мрежа.

Глобалното потребление на енергия ще нарастне с 3% през 2012 г., което е увеличение спрямо предходната година, предричат от сп. The Economist.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика