X
 
 

Според МОТ България върви към рекордно ниска безработица

925 3
photo of Според МОТ България върви към рекордно ниска безработица
Снимка: Thinkstock

Безработицата в България ще продължи да намалява, достигайки 179 000 души през 2019 година. Това е една от прогнозите за страната ни в доклад на Международната организация на труда, огласена при вчерашното откриване на пролетната сесия на управляващия й орган.

По данни на МОТ към края на 2017 година безработните у нас са били 203,9 хиляди. За сравнение през 2013 година те са били близо 440 000, съобщиха от КНСБ.

Ако прогнозата на МОТ се сбъдне, това ще бъде най-ниското ниво на хора без работа в съвременната икономическа история, по-ниско и от 2008 година, преди началото на глобалната финансова криза.

На заседанието на управителния орган на МОТ, КНСБ е представена от президента Пламен Димитров, който е член на управителното тяло на международната организация.

Управителното тяло или Административният Съвет (Governing Body) е най-важният орган на МОТ. Десет от 28–те държави имат постоянни представители поради „голямата си индустриална значимост“. Това са Бразилия, Китай, Франция, Германия, Индия, Италия, Япония, Русия, Великобритания и САЩ, а останалите 18 се избират от Конференцията на всеки три години на географски принцип. Представителите на работодателите и на работниците се избират персонално.

Лидерът на КНСБ е най-високопоставеният българин в Международната организация на труда. До 2014 година, когато бе избран в управителното тяло за първи път, българските синдикати никога не са присъствали в този орган.

Пламен Димитров е избран в групата на работниците, а номинацията му идва от Международната конфедерация на профсъюзите.

Една от най-важните теми на срещата на МОТ е неравенството между мъжете и жените. Според данните на организацията в световен план разликата в доходите между двата пола е 26 на сто. В Европа тази разлика е около 16 на сто, а в България – 14%, сочат данни на КНСБ.

Лидерът на КНСБ е сред докладчиците на срещата в Женева. Очаква се по-късно днес той да представи предложенията на групата на работниците за доброволните механизми, по които МОТ ще следи мерките на всяка държава за насърчаване на заетостта и преодоляването на безработицата. Според групата, която представлява Димитров, трябва да бъде организиран международен форум или дискусия, на която всички страни, които ще наблюдават по тази тема, могат да обменят мнения или добри практики.

Друга тема, която ще разглежда управителният орган на МОТ, ще бъде последиците от глобализацията и реформите на ООН.

Международната организация на труда, със седалище в Женева, е основана на 11 април 1919 по предложение на френските индустриалци Роберт Оуен и Франсоа Легран от 19 век. Основната мисия е социалната справедливост и защитата на правата на трудещите се. Почти всички (185 от 193) членове на ООН са част от МОТ. България е член на организацията от 1920 г.. По решение на Нобеловия комитет на МОТ е присъдена за мир за 1969.

МОТ е една от най-старите и най-представителни международни организации. Създадена при Лигата на нациите, тя функционира и до днес, а от 1946 става първото специализирано учреждение на ООН.

МОТ приема правно обвързващи конвенции както и препоръки за страните членки, засягащи различни области на трудовото право. Те установяват минималните стандарти на основните трудови права, както и други стандарти, регулиращи условията на заетост, труд и социално осигуряване.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

3 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Розовата картинка не е според МОТ, а според НСИ, щото МОТ и другите организации работят с данни на НСИ. Ако искат МОТ да са коректни, нека осигурят малък екип социолози и икономисти и да направят сами замерванията на съответните показатели. А ако МОТ, ЕК и пр. искат да им дам мотивация за едно такова собствено изследване, мога да им посоча ред противоречащи на здравия смисъл данни от НСИ и АЗ. виж още ›› Да хвърлим поглед на последния доклад от Брюксел. От 12 наблюдавани показателя, само 3 се смятат за добри. 6 са ужасяващи, 3 не били добри. Сред тия 3 "добри" показатели виждаме "безработица" и "заетост". Т.е. ако махнем измислените данни на АЗ и НСИ, ще се окаже, че никой показател не ни е читав. Сега някой да си зададе върпоса - как може да има рекордна бедност, опасност от социално изключване и пр., ако няма безработица, а заетостта и доходите се увеличават постоянно? Не ми отговаряйте веднага, направете си собствени замервания и коригирайте данните.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Ехо 1 Ехо преди 10 месеца Профил на трол?
  Тази "ниска безработица" у нас нито е еднозначен въпрос, нито е положително явление! Калпавото управление на държавата от много години доведе до там - около 2 млн. българи, по-голямата част високо квалифицирани да отидат в чужбина! "Заслугата" за това е до голяма степен и от алчността и "управленските умения" на новоизлюпените български чорбаджии, повечето, от които виж още ›› са крадци! Целта им да забогатеят бързо от мизерните заплати сега ще им излезе през носа! Отделно, на данните от НСИ отдавна никой не вярва! Отчитат само регистрираните в Бюрата по труда! Много стотици хиляди не са регистрирани, живеят от помощи, а огромна част от тях са и неграмотни и не стават практически за друго, освен да се разхождат в градинките с метли, но без да чистят! А пък какви кадри подготвя образователната ни система, всички, освен правителството, знаем! За това всеки младеж, който може, заминава да учи в чужбина и обикновено, остава там! Нашият пазар на труда е силно деформиран и неефикасен! Предстоят фалити на фирми, ръководени от глупави собственици, както и рязко повишаване на заплатите в България, но каруцата вече се е обърнала!
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Има верни неща в разсъжденията ви. Ясно е, че е лесно да намалиш безработицата чрез емиграция на половината си РС. Първият проблем обаче е в това, че данните за безработицата са неверни. В пъти по-висока е същата, въпреки нещата. които сте споменали в комантара си.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Борисов като в Матрицата

Речта на Бойко Борисов, с която даде курс към евроизборите на ГЕРБ, бе запомняща се и повече от интересна. Някои от фразите заслужават ...

missing image
Гръцката кухня – здравословна и неповтор...

Meze е общото име на многобройните малки ястия, които обичайно се сервират с вино, узо или домашно приготвено ципуро. Те са неразделна ...

Последно в Актуално