Стартират процедура за свръхдефицит срещу България?

18461
Стартират процедура за свръхдефицит срещу България?
Снимка: БГНЕС

Нямаме никаква вина за грешно съставения бюджет за 2014 г., но не искаме да прехвърляме неблагополучията от него в следващата година. Затова осъзнаваме, че е възможно да бъде стартирана процедура срещу България за свръхдефицит. Информацията съобщи министърът на финансите Владислав Горанов на пресконференция след извънредното заседание на Министерския съвет.

На Европейската комисия ще бъде обяснено от къде се е породил проблемът. След това ще бъдат предприети необходимите стъпки максимално бързо националните публични финанси да бъдат вкарани в рамката на 3%, което договорът за функциониране на ЕС изисква, информира агенция "Фокус".

Готвят само козметични промени по актуализацията на бюджета?

Редовният кабинет ще изтегли внесеният от служебното правителство проект за актуализация на бюджета*, ще нанесе дребни корекции и ще го...

Понастоящем, на база на анализите, които са правени от администрацията на Министерство на финансите и приходните агенции, се запазват последните оценки за очакваното неизпълнение на приходите в размер на 1,61 милиарда лева – приблизително 1,3 на 100 от прогнозния БВП, обясни министърът.

През годината се наложи актуализация на бюджета на НЗОК, която беше направена за сметка на разходите на министерствата. Във връзка със създаването на Фонда за растеж допълнително бяха порязани разходи на министерства, а за някои от тях възникват проблеми, които довели до натрупване на просрочени задължения. Това е некоректно от гледна точка на комуникацията между държавата и бизнеса и не бива да се прехвърлят проблемите от грешното планиране през 2014 г. към 2015 г. със самоцелно гонене на ниски нива на касов дефицит, обясни още Горанов.

Най-големият допълнителен разход, който се предлага (в актуализацията на бюджета - бел.ред.), е 125,7 милиона лева по бюджета на МВР. Това каза още Горанов. Той припомни, че предишният парламент прие изменение в Закона за МВР, с който значително увеличи привилегиите в материално отношение за служителите в системата. Той не беше финансово обезпечен, независимо от коментарите в парламента, че такъв законопроект или не трябва да бъде приеман, или трябва да започне да действа от 1 януари 2015 г., без осигурен ресурс започна да бъде прилаган и от 1 януари 2014 г.

Очертава се недостиг при финансирането на социалните плащания по бюджета на Министерството на труда и социалната политика. „За там са предвидени допълнително 50 милиона лева. За Министерство на здравеопазването за най-неотложни нужди са предвидени допълнително 24,2 милиона лева. Ще се опитаме да деблокираме 5 % резерв по бюджета на министерството, с което общият разполагаем ресурс ще достигне 46 милиона лева. За Министерство на регионалното развитие – допълнително 16,4 милиона лева, от които 13 милиона лева за зимно поддържане на републиканската пътна мрежа. Бюджетът за тази цел към момента е нула”, подчерта министърът.

Правителството готви нов вариант за актуализация на бюджета

Кабинетът на Бойко Борисов подготвя изцяло нов вариант за актуализация на бюджета за 2014 г. Това се разбра от думите на финансовия мин...

В бюджета на Министерство на земеделието и храните има недостиг в размер на 16,4 милиона лева. За Висшия съдебен съвет (ВСС) има недостиг от 10 милиона лева за изплащане на възнаграждения на съдебни заседатели, обезщетения по Кодекса на труда и по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. В бюджета на Министерството на правосъдие недостигът е в размер на 5 милиона лева, от които за правна помощ половин милион лева, за издръжка на затворите – 2,25 милиона лева и за ГД „Охрана” – за конвойна дейност и осигуряване на сигурността на магистратите - 2,25 милиона лева. В Министерството на външните работи недостигът е от 3 милиона лева за осигуряване на изплащането на дългосрочните командировки на служителите в задграничните представителства на България в чужбина/

В Държавен фонд „Земеделие” има недостиг от 70 милиона лева за изплащане на национални плащания за животни и за държавни помощи за болестта „син език”.

„Новият дефицит по държавния бюджет нараства спрямо разчетения преди това с 1 милиард и 340 милиона лева. Дефицитът по държавния бюджет се очаква да възлезе на 2 милиарда и 676 милиона лева”, уточни министър Горанов. Към тази сума трябва да се добавят и допълнителните разходи по бюджета на НЗОК и осигуряване на средства за непланиран дефицит за средства от ЕС по бюджета на националния фонд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика