Статистика: Бизнесът в България изглежда много затънал

2841
Статистика: Бизнесът в България изглежда много затънал
Снимка: БГНЕС

57,6% от фирмите в България са отчели намаление на приходите от продажби на стоки и услуги през април в сравнение с март. За 32,1% от тях не е имало промяна в приходите и само 9,2% са отчели увеличение. Това гласят данни от специална анкета на НСИ, направена сред 3770 фирми, предаде в. "24 часа".

Всъщност нещата изглеждат и още по-зле, защото в същата анкета на НСИ, но с въпрос за приходите през март спрямо февруари, 53,5% от анкетираните казаха, че имат спад спрямо февруари т.е. на месечна база.

Защитават ли икономическите мерки обикновените българи - спорните моменти

Народното събрание окончателно гласува първата „порция“ от промените в десетки закони, с които регламентира мерките, които ...

Най-голям спад на приходите през април отчитат в сектора на културата, спорта и развлеченията - 67,9% от фирмите в него имат намалели в сравнение с март приходи. Строителството и търговията с недвижими имоти са по-добре - съответно 43,2 и 42,1% от фирмите в тези сектори се оплакват от намалели приходи. Те обаче бяха ударени много сериозно през март.

През април като цяло бизнесът чувства малко по-голям оптимизъм по отношение на запазването на дейността на фирмите в сравнение с предния месец. През март 73% от мениджърите са предвиждали да могат да запазят персонала си непроменен, докато през април така смятат 80% от тях. Преди месец 25% от фирмите са се готвели да правят съкращения, докато сега това възнамеряват да направят само 17% от тях.

Много силно обаче е ударен традиционен за България сектор - производството на рози.

Необрани масиви с маслодайна роза останаха в Пловдивския и Пазарджишкия регион. Реколтата е богата, но стопаните са отчаяни, тъй като изкупната цена падна на 1,50 за килограм, т.е. 1 лев по-малко на годишна база, макар че и това не е абсолютно точно. Розоварните изкупуват продукцията по 2 лева за килограм розов цвят, но само ако имат предварителен договор с тях. Ако нямат, цената пада на 1,50-1,60 лв. Тази година собствениците на градини плащат на берачите по 80 ст. за килограм, миналата година даваха по 1 лев. 

АИКБ: Под 1% от можещите да ползват "60 на 40" са го направили

0,97% от предприятията, които могат да се възползват от схемата "60 на 40", са се възползвали към днешна дата. Платени са 12 млн. лева ...

Собствениците на розови градини не получават веднага парите си, а оставят банкова сметка. Когато дестилериите платят на изкупвачите, те ще преведат средствата на производителите.

Зара Клисурова председател на Националния съюз на производителите на етеричномаслени култури, казва, че ще се срещне със земеделския министър Десислава Танева и с председателя на парламентарната комисия по земеделие Мария Белова. След това Клисурова ще търси среща и със социалния министър Деница Сачева. Идеята ѝ е парите за социалните помощи да се обвържат с работа в селското стопанство така, че хората от борсите да участват реално в кампаниите като розобера.

Още: "Бразилия за втори път с най-много случаи на коронавирус на дневна база в света, в Южна Корея нещата се усложняват"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

БДЖ взе 76 модернизирани вагона от Германия (СНИМКИ)

tbi bank направи първо тримесечно купонно плащане за облигациите, издадени в края на 2023 г.

Спадът на производствените цени продължава и през февруари

Полети от 25 държави очакват на Летище Бургас през летния сезон

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 23.03-29.03.24

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика