Стив Ханке: С валутния борд и лева България е по-добре, дадох на Петър Стоянов документи за корупция

9793
Стив Ханке: С валутния борд и лева България е по-добре, дадох на Петър Стоянов документи за корупция
Снимка: Getty Images/Guliver

Професорът по приложна икономика от университета "Джонс Хопкинс" в САЩ Стив Ханке прогнозира пред bTV, че България може да последва съдбата на Гърция, ако приеме еврото. Според него, за страната ни левът е по-добър вариант.

"Левът се равнява на горе-долу половин евро. Левът е клонинг на еврото с валутния борд, също толкова добър, колкото еврото е по отношение номиналната стойност", заявява той. И допълва: "Системата на Валутния борд е по-добра и левът е по-добър, защото валутният борд налага твърдо бюджетно ограничение на фискалните власти в България. Те не могат да заемат пари от Централната банка, това е твърдо бюджетно ограничение".

Ще има ли дискриминационни условия за България при влизане в еврозоната?

Примането на еврото е грешка и България не трябва да се присъединява към единната европейска валута, заяви икономистът професор Стив Ха...

Проф. Ханке посочва, че от 1997 г. насам страната ни се представя "чудесно от фискална гледна точка". По думите му България е сред лидерите в Европейския съюз с нисък дефицит, съотношението държавен дълг/БВП е ниско, а това е предимство. "Нямате проблема на Гърция. Помните ли Гърция? Те преминаха през огромен фискален проблем. Същото вероятно ще се случи в България, ако приемете еврото", прогнозира той.

"В момента, с валутния борд и лева, България има суверенитет над паричната си система. Тоест, ако нещо лошо се случи с еврото, България може да смени резервната валута на щатски долар или злато, или друга по-висша такава. Вторият аспект на суверенитета е, че сега резервите на лева се пазят в България, контролират се от българите. Ако влезете в еврото, ще трябва да изпратите огромни суми от резервите си във Франкфурт и ще се контролират частично от Европейския съюз и ЕЦБ", казва той.

"Според мен валутният борд трябва да се запази. Той не е дете. Той е великан с огромна сила. Никой великан не се е провалял. Тази система е свършила чудесна работа при различни кризи, включително кризата на руската рубла, голямата рецесия, гръцката криза. Много добре оцеля през всички тези моменти, дори и при срива на КТБ и скандала в България. Валутният борд се справи чудесно. Ето какво да направите – взимате валутния борд и, както неотдавна писахме с професор Танев, го разширявате да обхване и банковата система. Банковата система ще бъде непоклатима като лева и валутния борд. Ще имате най-модерната система. Забравете за европейските регламенти и бюрократи, които погазват всичко. Не се справят много добре, не се славят с добра история. Само погледнете Гърция. Левът е вързан за еврото, какъв е проблемът да преминем към по-ценната валута? Това ще доведе до по-обхватен европейски надзор над финансовата система, избягвайки подобни "инциденти" като КТБ", категоричен е проф. Стив Ханке.

Според него българското правителство е решило да вкара България в чакалнята на Еврозоната "по много потаен начин, в пълен мрак". "Разбира се, казват, че няма да променят обменния курс преди да влязат в чакалнята. Но щом влязат в чакалнята е ясно, че ще действат приетите правила, които позволяват 15% колебания от фиксирания курс на лева към еврото. Ето тук ще се появи спекулацията. Щом влезете в чакалнята, ще се породи нестабилност и спекулации, защото българското правителство вече е решило, без да пита народа, че ще подкрепи този текст. Не беше така в Литва, нито в Естония", припомня той.

Проф. Ханке: Българските банки сега са по-добре от времето преди кризата с КТБ

Българските банки сега са в много по-добро състояние от времето преди кризата с Корпоративна търговска банка (КТБ), заяви в интервю за ...

Корупция

Икономистът заяви и, че е разполагал и с доказателства за корупция в страната, които е предоставил на Петър Стоянов, докато е бил президент. Коментарът му дойде в отговор на въпрос как гледа на разпоредената от главния прокурор Иван Гешев пълна проверка на приватизацията, която да бъде направена от ДАНС.

"Един ден се видяхме. Седяхме в малкия кабинет на Стоянов до големия президентски кабинет. Бяхме с госпожа Ханке, Стоянов и преводача. Тъкмо бях пристигнал от Щатите и споменах за пореден път, че "Трябва да се справим с корупцията", а той ми отвърна: "Професор Ханке, хиляди пъти съм Ви казал, че ако нямате доказателства, не мога нищо да направя. Имате ли доказателства?". Отвърнах му, че вече имам доказателства, той ме погледна смутен и попита "И, къде са?" Показах му куфарчето, което винаги носех в България. Пълно с документи, доказващи случай на корупция. Извадих ги от куфарчето, той попита дали може да ги копира и го направи. Докато секретарката ги копираше, Стоянов се обади на Костов, тогава премиер, и му се развика по телефона. Не разбрах какво му казваше, защото беше на български, но ясно схванах посланието - "професор Ханке те е хванал в крачка", разказа Ханке.

Той добави, че не знае какво е станало с документите, които е предоставил на Стоянов, като уточни, че най-добре е тези въпроси да бъдат насочени към него. "Посъветвах президента, той взе документите и не знам какво е направил с тях. Знам, че незабавно уведоми Костов. Ако трябваше да говоря с прокурора, бих казал, че с Костов се е насадил на "пачи яйца" и вероятно се е захванал с правилния човек, защото имаше страшно много корупция. В един конкретен случай буквално имах доказателствата", добави икономистът.

България е в по-добро положение от Гърция заради валутния борд, заяви Ханке

Гърция влезе в еврозоната преди години, без да е готова да приеме еврото. Изхарчиха много пари и взеха много пари на заем, които никог...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика