Стоянова: Фискалният резерв всъщност е под 4 млрд.лв.

22282
Стоянова: Фискалният резерв всъщност е под 4 млрд.лв.
Снимка: БГНЕС

Фискалният резерв на България не е 8 млрд.лева, а в действителност е под 4 млрд. лв. Проблемите в бюджета ще окажат влияние до края на годината. Това заяви депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова пред "Фокус".

 

Менда Стоянова: Управляващите нарочно направиха неизпълним бюджет

Щом има дупка, значи няма пари да се извършат всички разходи, планирани в бюджета – за здраве, за пенсии, социални разходи. Актуа...

Според нея заради спрени европейски средства и неизпълнена приходна част няма да може да се покрие дефицита в бюджета. По думите на Стоянова в тези 8 млр. лева фискален резерв има 3 млр. от дълга, който България е изтеглила преди десет дни и има още 1.2 млр. от дълга, който е бил изтеглен и депозиран в една банка, за да и осигури ликвидност.

„Ако извадим 4.2 млр. лева от тези 8 млр. лева резерв, прокламирани от министъра на финасите, ще видим, че фискалният резерв е всъщност под 4 млр. лева.“, категорична беше Менда Стоянова.

По думите й социалистите са играли тази игра през 2009 година и много им е харесало да размахват едни числа и да казват, че всичко след тези числа е в резултат на лошото управление на служебото правителство и на правителството след тях. Служебното или следващото правителство биха могли да изтърпят тези политически упреци и манипулации, но най-тревожното е, че управляващите не могат да разберат, че поставят страната в сериозен риск, каза още депутатът от ГЕРБ.

Тя добави, че неизпълнението на приходната част в бюджета ще е около 900 млн. лева. Менда Стоянова каза още, че работата на служебното правителство и на правителството след изборите ще бъде много затруднена, ако не се направят спешни промени по отношение на бюджета. Според нея твърденията, че държавата е в стабилно финансово състояние, не са съвсем верни и трябва да се избегнат всички рискове от финансов срив.

Менда Стоянова не е съгласна със закона за енергетиката

Скандално е това, което гласува българският парламент по отношение на Закона за енергетиката. Това каза пред „Фокус”-  ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика