Сушата удари по тютюна

7527
Сушата удари по тютюна

Започна изкупуването на тютюна от реколта 2012 в района на Бенковски, община Кирково. В селата Чакаларово и Зверово експерти от фирма „Михаилидис” вече раздават кашони на стопаните. От няколко години вече не се извършва традиционното пасталиране, а продукцията се предава като се пълни в кашони. Това спестява време и труд, обясняват производителите, предаде Стандарт нюз.

Все още никой не се е срещал с мен, но научих, че представители на търговски фирми обикалят  района и купуват продукция, каза кметът на Кирково Сали  Рамадан. По думите му тази година в общината се очаква малко над 1200 т суровина или около 50% по-малко в сравнение с 2011 г.

Брюксел няма да спира производството на тютюн

ЕС не планира въвеждане на забрана за производството на ориенталски тютюн. Това каза земеделският министър Мирослав Найденов след разг...

Причината е в голямата суша. Повече от 100 дни на места не е капвал дъжд. Има села, където хората ще приберат едва 25-30 на сто от засятото. По-добро е положението само там, където стопаните са имали възможност да поливат, уточни Рамадан.

Три са големите изкупвателни фирми в граничния район. Секретарят на кметството в село Чакаларово Юсеин Осман съобщи, че представители на една от тях вече са минали и изкупили до момента 20 тона тютюн. При нас обикновено се отглеждат сортовете „Катерини” и „Крумовград”, като цената за първо качество стигна 12 лева, за второ – 6 лева и трето – 3 лева, което е по 7,50, обясни Осман. От фирмата са заявили, че до седмица сумите ще бъдат изплатени на стопаните.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика