Свидетелят на обвинението за КТБ разказа за "манифактурата" на Цветан Василев

6304
Свидетелят на обвинението за КТБ разказа за "манифактурата" на Цветан Василев
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

В режим на отговори на въпроси, поставяни от прокуратурата, основният свидетел по мегаделото КТБ Бисер Лазов представи "манифактурата" на банкера Цветан Василев за правене на дружества с цел банково кредитиране. Той описа конкретни случаи, на база бележките си за извършвано финансиране от страна на КТБ към такива дружества.

Насочен от прокурора към дружеството "Багиана" ЕООД и периода 2008 – 2014 година, бившият счетоводител на банкера Василев заяви, че то присъствало в ежедневната информация, в раздела за задълженията на т.нар. "Фирма" към банката и че е съставна част от "Фирмата" на Василев, с която е дърпал конците на всичко в КТБ.

"Неговото създаване се извърши в един от последните етапи на функционирането на механизма и технологията на симбиозата "Банка – Фирма" - един от последните етапи на създаване на правене на подобни дружества“, отбеляза свидетелят.

Сагата с КТБ: Василев отказал да си вземе де юре това, което де факто винаги било негово

На последната си среща с Цветан Василев на 23 юни 2014 г. във Виена тогавашният му счетоводител и дясна ръка, а сега основен свидетел с...

За да характеризира по-добре периода и условията, в които е създадено, а и много други подобни дружества, Лазов разказа случай от 30 март 2013 година, когато във в. "Капитал" излиза обширна статия, именувана "Държавата КТБ".

"Статията описваше някои от практиките, които банката използваше за финансиране на "Фирмата" на нейния мажоритарен собственик в лицето на множество дружества. Дружествата бяха изброени, като се посочваше кой е техният представител, къде се намира, каква дейност развива, кой е счетоводител и одитор. От тези данни ставаше ясно, че много от дружествата-кредитополучатели на банката са регистрирани на едни и същи адреси, счетоводството им се води от едни и същи лица, работещи на едно място и одиторът им е един и същ", разказа Лазов. Той вметна, че помни тази дата добре, защото същият ден му правили операция на зъбите.

"Операцията ми беше от 13:00 часа, но в 11:00 часа Василев ме извика и каза, че е много спешно. На срещата видях, че той беше видимо притеснен и ядосан заради въпросната публикация. В този случай той се опитваше да ми обяснява за пореден път и да ми подскаже не може ли тези фирми да изглеждат нормално", разказа бившата дясна ръка на банкера Василев.

Лазов уточни, че Василев поискал да се регистрират нови дружества, които да заместят постепенно посочените във въпросната публикация. "На това аз отговорих, че ресурсът, който "Фирмата" има за възможности за регистриране на търговски дружества вече беше използван – всички служители, които го познават, които работят с него дългогодишно и с които аз имам комуникация, вече бяха ангажирани, както и близки и познати на тези хора. Поясних, че аз нямам повече възможности да осигурявам хора за нови такива дружества", продължи разказа си Лазов. Той съобщи, че тогава Василев му заявил, че сам ще има грижата по-нататък.

След няколко месеца, разказа Лазов, той забелязал в ежедневната информация, изготвяна за Василев, да се появяват имената на нови дружества, също и в електронната му поща започнали да пристигат писма от юристите на "Фирмата", които, по думите му, били "своеобразни кръщелни свидетелства". Свидетелят подчерта, че всички тези нови дружества били използвани за кредитиране като едно от основните направления тогава било погасяването на стари банкови кредити. "В този именно период, който описах и който представлява етап от създаването и развитието на механизма и технологията, прилагана систематично, повтаряемо и непрекъснато при финансирането от КТБ на "Фирмата" на Василев, беше създадена и "Багиана" ЕООД“, заяви Лазов.

Обвинението донарисува картината за Цветан Василев и КТБ в съда

Поредна порция показания на бившия главен счетоводител на КТБ и основен свидетел на прокуратурата Бисер Лазов бяха представени пред Спе...

"Нямам представа за това дали "Багиана" ЕООД е използвано и за нещо различно, т.е. имало ли е някаква дейност, тъй като счетоводството не се водеше във "Фирмата", отбеляза Лазов и добави, че имал информация за банково кредитиране от КТБ на "Багиана".

Като такъв случай той посочи предоставен кредит за 10 млн. евро. "Появи се в ежедневната информация за Василев и присъстваше и в справката от 20 юни 2014 година, която занесох на Василев във Виена и която разгледахме с него там", уточни свидетелят. По думите му, средствата от този банков кредит били използвани за осигуряване на парична ликвидност за обичайните текущи нужди на фирмата тогава. "Тези текущи нужди бяха основно за погасителни вноски и лихви, които, както поясних в минали заседания, в последния месец достигнаха 68 милиона лева, както и суми за осигуряване на финансиране на ТВ7, която в този период месечно потребяваше около 10 милиона лева, наред с останали други текущи по-малки плащания", посочи Лазов.

Той е категоричен, че "Багиана" е едно от типичните дружества, използвани за финансиране с банкови кредити.

В коментар на прокурорския интерес към друго дружество - "БГ Корпорейшън" ЕООД, Лазов заяви, че то е от състава на "Фирмата" и че е "също типично дружество за осигуряване на нуждите на "Фирмата" от финансиране в онзи период". Той изтъкна, че "БГ Корпорейшън" ЕООД също било без собствена стопанска дейност, нямало персонал, нямало имущество. За неговия собственик и управител Лазов каза, че бил "доверено лице за Василев" и посочи, че това дружество от създаването му било използвано постоянно за финансиране на банкови кредити от КТБ. "Виждал съм го често да присъства като име в ежедневната информация, подготвяна за Василев", увери Лазов.

Той отбеляза, че дружеството било финансирано многократно и посочи случай за усвояване банков кредит от страна на "БГ Корпорейшън ЕООД" като средствата веднага отишли за погасяване на лихви и погасителни вноски по вече отпуснати банкови кредити на дружество от "Фирмата". "В конкретния случай, това беше "Оптима Интер Трейд" - едно от новосъздадените дружества след публикацията във в. "Капитал" и беше резултат от изградената манифактура за правене на дружества", каза Лазов пред съда.

Бившият счетоводител на Цветан Василев де факто го обвини за точене на 206 млн. лева

Банкерът Цветан Василев е опитал да скрие, че от трезора на КТБ липсват 206 млн. лева чрез изготвяне на документ със задна дата. Това т...

"С парични средства от кредит, отпуснат от КТБ на "БГ Корпорейшън" беше финансирана частично необходимата сума за придобиване на инвестицията на Фирмата в БТК АД", изтъкна още свидетелят.

Той съобщи, на базата на бележките си, за извършено финансиране от страна на КТБ към "БГ Корпорейшън" през 2010 година. Кредитирането било от ноември, усвоената и заведена в ежедневната информация за Василев сума като задължения била 8 милиона и 500 хиляди евро. По думите на Лазов, трансферите могат да бъдат проследени конкретно за този кредит. Според него, "първоначално сумата била наредена към "Интерфин България" ЕООД - дружество също от "Фирмата" на Василев, след което парите били трансферирани към "БВИ ВЕСТ" АД и "Сентръл Техно Дивелъпмънт 1", които, ги прехвърлили по сметката на финансовата къща "Фина-С".

"Финансовата къща, от своя страна, с множество трансфери в лева и в евро прехвърля тези средства от така получения кредит към дружества от "Фирмата", които по този начин получават необходимите парични средства по сметките си, за заплащане на лихви и погасителни вноски на 25-то число от месеца, когато беше лихвения ден за олихвяване на този кредит", каза Лазов и подчерта, че получаването на самия кредит било на 23-то число.

Друг конкретен кредит на "БГ Корпорейшън ЕООД", за който Лазов сподели, бил усвоен 2011 година. "Средствата от него бяха използвани при увеличението на капитала на Корабостроителница Русе ЕАД като това стана от страна на "Фирмата" през дружеството "Врачански териториален кадастър" ЕООД“, съобщи свидетелят и добави, че за увеличението на капитала на Корабостроителница Русе били използвани и средства от кредити на други дружества от Фирмата на Василев.

"БГ Корпорейшън" имаше единствено предназначение, че пред КТБ то се явяваше като лице, несвързано с Василев", заключи Лазов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика