X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

Съдебно решение: Марката "Nova Brasilia" подвежда потребителите на кафе в България

9312
Съдебно решение: Марката "Nova Brasilia" подвежда потребителите на кафе в България
Снимка: Pixabay
Има заблуда за потребителите по отношение на една известните на българския пазар марки кафе в лицето на "Nova Brasilia". Тя е собственост на "Якобс Дау Егбертс БГ" ЕООД.

Решението, че заради заблуждаваща реклама трябва да бъде наложена глоба, е на Административен съд София-област. То не е окончателно и може да се обжалва.

С решението засега се отменя решение на КЗК, че няма заблуда в рекламата на "Nova Brasilia". В мотивите на съдебното решение изрично е посочено, че "наличието на думата "Бразилия" (бел. ред. - в израза "Nova Brasilia"), върху която е акцентът на израза, само по себе назовава държавата Бразилия и тази е единствената семантика, която носи и словосъчетанието като цяло". Заради това съдът глобява и КЗК с 550 лева, като задължава комисията да наложи имуществена санкция на "Якобс".

КЗК е приела, че предмет на анализ като „съществено свойство“ по см. на чл. 31 от ЗЗК следва да бъде произходът на кафе Nova Brasilia. А ето и какво още е написал в мотивите си Софийският административен съд:

"Фактът, че произходът на този продукт /произходът на суровината и въобще на вложените в него съставки/ не е от държавата Бразилия е приет за безспорен в съдебното производство. Спорът е въвежда ли словосъчетанието Nova Brasilia в заблуждение потребителите относно произхода на продукта и конкретно, че той е от Република Бразилия.

Само по себе си словосъчетанието Nova Brasilia съставлява изписване на латиница на думите "Нова" и "Бразилия". Действително, чрез прилагане на признака "нова" към "Бразилия" не се постига словосъчетание, което да носи в своята цялост някакво конкретно послание. Същевременно наличието на думата "Бразилия", върху която е акцентът на израза, само по себе назовава държавата Бразилия и тази е единствената семантика, която носи и словосъчетанието като цяло. Изписването е на латиница, но с характерната за българския език фонетика на наименованието на държавата Бразилия. От друга страна, думата "бразилия" сама по себе си не притежава никакво друго значение освен държавата Бразилия. Така, този израз – зрително, слухово и семантично се възприема като "Бразилия" и поражда пряка и неопосредена от нищо друго асоциация с произход на кафето от държавата, която назовава. Изразът изпраща единствен и еднозначен сигнал до съзнанието на потребителя т.е., въвежда в заблуждение, че кафе Nova Brasilia произхожда от тази държава.

Видно от опаковките на различните видове кафе Nova Brasilia е, че върху всички, без изключение, това наименование е изписано със силно удебелени знаци, на централно място върху опаковката, с цвят, контрастиращ на фона. В резултат, "Nova Brasilia" се вижда мигновено, преди всички останали надписи и се възприема като нещо дълбоко присъщо, най-характерно за продукта. Аналогични са изводите на съда и въз основа на рекламните клипове, съдържащи се в приложения с преписката CD. Във всеки един от десетте клипа надписът Nova Brasilia присъства на най-малко две, в повечето случаи три места /върху представяната опаковка, върху чашата с кафе и някъде встрани/, съответно отново с удебелени знаци и контрастиращ на основния фон. Същевременно думите Nova Brasilia се повтарят във всяко едно просто изречение от състава на сложните изречения в словесната част на рекламата, изричана от съответните участници в клипа и всичко това тече на фона на вокално озвучаване със същите думи /изпяване на думите/.

Разпознаваемостта, голямата разпространеност и потребление на продукта, дългогодишното му присъствие на пазара са ирелевантни за преценката дали у потребителя е създадена погрешна представа за неговия произход. Напротив, тази заблуда може съставлява една от причините за високата степен на разпознаваемост, разпространеност и потребление, тъй като от гледна точка на "средния потребител" и без значение дали това е обективната истина, кафето с произход от Бразилия се отличава с високо качество, произходът от Бразилия носи със себе си /придружен е/ от очакване и представа за такова високо качество. Именно поради това и създадената погрешна представа за произхода на продукта е заблуда от такъв характер, която е в състояние да увреди интересите на конкурентите".

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Actualno.com.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com