Съдът не позволи назначаването на временен синдик за КТБ

10471
Съдът не позволи назначаването на временен синдик за КТБ
Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд е отхвърлил молбата на Фонда за гарантиране на влоговете в банките за назначаване на временен синдик на "Корпоративна търговска банка" АД като предварителна обезпечителна мярка. Това се вижда при проверка в електронното деловодство на съда. Основният аргумент на съдия Иво Дачев е, че Законът за банковата несъстоятелност не предвижда фигурата на временен синдик. Определението на Дачев може да се атакува от фонда пред апелативния съд, съобщава в. "Сега" на сайта си.

От съда обясняват пред изданието аргументите на съдията. Според Закона за банковата несъстоятелност преди постановяване на решението си за откриване на производство по несъстоятелност на банката, съдът може да наложи като обезпечителна мярка само обща възбрана и запор на спрямо съдебните и арбитражни дела срещу имуществото на трезора, или да допусне други мерки, предвидени по същия закон. Производството по назначаване на временен синдик обаче не е сред мерките, които действащият към момента Закон за банковата несъстоятелност допуска да бъдат наложени в тази фаза.

Същият извод следва и от правния характер на квесторите при отнемане на лиценза на търговска банка, уреден от Закона за кредитните институции. Предоставянето на подобни функции на квесторите изключва по дефиниция надзорни правомощия на синдика върху осъществяваната от тях надзорна дейност.

Решението на градския съд може да се обжалва в едноседмичен срок пред Софийския апелативен съд.

Искането за временен синдик беше направено в сряда. Това се случи веднага след като премиерът Бойко Борисов помоли за общ фронт депутатите от всички партии и поиска спешни законови поправки - все заради КТБ. "Много съм притеснен. Днес ще предложим служебен синдик. Надявам се да ни подкрепите, не бива да оставим да разграбват КТБ", обяви Борисов от парламентарната трибуна.

Делото за несъстоятелността на КТБ в Софийския градски съд е спряно до произнасяне на Върховния административен съд по жалбите срещу отнемането на лиценза на банката. Процесът за лиценза пък в момента чака произнасянето на печленен състав на ВАС, тъй като тричленен го прекрати. Делото пред петчленката не е насрочено. През януари тричленен състав (с два на един гласа) излезе с определение, че акционерите и изпълнителните директори на КТБ нямат правен интерес да участват в процеса и да обжалват отнемането на лиценза. Част от акционерите настояват България да подаде запитване до Съда на Европейския съюз в Люксембург за тълкуване на текстове от Директивата за капиталовите изисквания (която влезе в сила миналата година) във връзка с казуса КТБ .

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика