Съветник на земеделския министър каза какви ще са обезщетенията за африканската чума

2106
Съветник на земеделския министър каза какви ще са обезщетенията за африканската чума
Снимка: Pixabay

Обезщетенията за евтанизирани животни, които са обещани от земеделския министър, са 190 лева за овца, 140 лева за агне, 160 лева за шилета. Ще бъде вдигната държавната помощ De Minimis – от 25 лева на 35 лева. Това каза доц. д-р Янко Иванов, съветник на министъра на земеделието и храните Румен Порожанов и бивш ръководител на Ветеринаро-медицинската служба. Националната овцевъдна и козевъдна асоциация обаче иска по-големи обезщетения - ето ТУК какви.

До края на деня или утре парите за село Воден ще бъдат наредени, като регистрираните земеделски производители ще могат да ги получат по банкови сметки, а другите могат да ги получат в кметството, добави Иванов, който не пожела да коментира, че една патица струвала 250 лева, а за овца се давали 190 лева. И уточни, че няма нужда от протести предвид организацията за голям протест.

Директорът на БАБХ призна, че стадото на Баба Дора няма да оцелее

Стадото на Баба Дора от ямболското село Шарково няма да оцелее. Това призна в ефира на bTV директорът на Българската агенция по безопас...

Малко странно ми е, че се провеждат митинги в заразена зона, заяви експертът. И посочи, че африканската чума е трансгранична болест, която изисква трансгранични мерки. Подходите за такива болести са три – първо, превенция чрез ваксинация, но в Европа няма ваксина и съответно не е правена превенция. Вторият подход е унищожаване на всички болни и контактни животни, като не се правят проби на всички животни, достатъчно е да се установи вирус в поне една проба. Не стана ясно какъв е третият подход, тъй като водещият на сутрешния блок на Нова телевизия Виктор Николаев прекъсна съветника на земеделския министър.

Според Иванов европейската директива е адекватна, но той не беше категоричен, че е разумно да се унищожат и здрави животни. Колкото по-бързо приключим с този случай, толкова по-скоро ще може фермите пак да бъдат населени с животни, заключи доцентът.

В ефира на БНТ заместник-министърът на земеделието Цветан Димитров заяви: "Аз съм убеден, че каквито и финансови стимули да дадем, надали ще можем да обезщетим тези хора заради стреса, който преживяха". Заместник-министърът обясни, че долните граници на обезщетенията за стокова овца започва от 190 лв, за агне 140 лв, за шиле 160 лв. За животни под селекционен контрол достига до 300 лв. Помощта de minimis ще бъде увеличена до 42 лв. Има извънредни обстоятелства, за които фермерите не носят вина, така че за 2018 г. те ще получат субсидиите си в пълен размер, допълни още Димитров.

По думите му Агенцията по безопасност на храните е спазила правилата за контрол и ако има грешка, тя е била чисто комуникативна с хората.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Любослав Костов: Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30%

Може ли Индия да стане икономическа суперсила?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика