Съвременното трудово робство у нас - удължено работно време, без договор и без заплата

7920
Съвременното трудово робство у нас - удължено работно време, без договор и без заплата
Снимка: Омбудсман на Р България

Предизвикателствата сега са по отношение на извънредния труд, на сумарното отчитане на работно време, което води до това, че реално 8-часовият работен ден е забравен. Прави впечатление и колко много работодатели използват формата на граждански договор или на срочен договор – това е с цел да се заобикалят изискванията на трудовия договор, който налага правила и ангажименти към двете страни. Работодатели дължат общо 30 милиона лева неизплатени заплати. Това са предизвикателства, на които ще посветим работата си през тази година.

Това заяви по време на кръгла маса за трудовата експлоатация омбудсманът Мая Манолова.

Около 330 000 българи са без постоянна работа, но и не търсят такава

Около 330 000 българи са без постоянна работа, но и не търсят, и не учат. Това показват данни за последната година от проучване на фонд...

В институцията на обществения защитник до момента са постъпили около 5000 жалби за неизплатени трудови възнаграждения.

Работата в тежки условия без трудов договор, извънредният труд са форми на съвременно икономическо робство, каза Мая Манолова. Тя посъветва засегнатите да се обръщат към нея за съдействие при гарантирана анонимност.

"Там, където сезираме незабавно Инспекцията по труда и се направят проверки, се издават предписания. В част от случаите настъпва промяна - работодателите си плащат", заяви омбудсманът.

Трафикът с цел трудова експлоатация е на второ място по брой жертви след сексуалната експлоатация, каза Манолова, съобщиха от пресцентъра на Омбудсмана.

Манолова бе категорична, че най-сериозната причина за трафика с цел трудова експлоатация е икономическото състояние, безработицата в по-слабо развитите региони у нас, ниското образование и проблемът с работещите бедни, които по различни данни са между 400 000 и 700 000 души.

България е с третата най-дълга работна седмица в ЕС

България е в челните позиции в Европа по най-дълга работна седмица. Това сочат данните на Евростат. Независимо, че Международната орга...

„Престъпленията с цел експлоатация се доказват трудно и което е още по-тревожно – се разпознават трудно. Средно годишно около 20 са образуваните наказателни производства. Това е проблем, който не засяга само България, той е изключително тревожен и в европейски, и в международен мащаб, защото по данни на Международната организация на труда, 21 млн. души са жертвите на трудова експлоатация“, допълни омбудсманът.

Тя цитира данни на Европол, които сочат, че приходите от трафик с цел трудова експлоатация се оценяват годишно на около 3,5 млрд. лв.

Омбудсманът обърна внимание и на факта, че терминът „трудова експлоатация“ се е „изпарил”, както от законодателството, така и в говоренето на институциите и експертите, защото по думите й, е по-удобно да не използват такъв силен и тежък термин. Вместо това го заменят с „нарушение на трудови права” и „нарушение на трудовото законодателство”.

„Като че ли в живота тежкото нарушаване на трудовите права е елегантно, та трябва да му подберем елегантни изразни средства“, възмути се Манолова.

По думите й, класическите форми на трудовата експлоатация – такива, каквито са в романите на Джек Лондон от XIX век, днес не съществуват – за 16 или 18-часов работен ден, но са налице тежките и лоши условия на труд, работа без трудов договор, а често дори и без заплащане.

Включват 30 000 безработни в програми за обучение и намиране на работа

Около 30 000 безработни ще бъдат включени в програми за обучение и намиране на работа. Това е заложено в Националния план за действие п...

„Това са съвременните форми на трудова експлоатация, с които аз като омбудсман, синдикатите като защитници на хората на труда, имаме предизвикателството да се борим“, категорична бе Манолова.

Омбудсманът каза още, че напоследък зачестяват жалбите, които засягат нарушения на предвиденото работното време, като неплащането на работни заплати също е ключов проблем.

„Фондация „Асоциация Анимус" работи изключително професионално по темата трафик с цел трудова експлоатация. Акцентът на институцията на омбудсмана е състоянието на трудовите права, на трудовото законодателство и реалната трудова експлоатация в България, защото според нас, макар да няма легална дефиниция на трудовата експлоатация в законодателството, грубите нарушения, неплащането на работници, извънредният труд, работата без трудов договор, работата в тежки и вредни условия на труд, са съвременните форми на трудова експлоатация", добави Мая Манолова.

Тя посъветва хората, жертви на трудова експлоатация, да подават сигнал до институциите, включително и тази на омбудсмана, като тяхната анонимност ще бъде гарантирана.

„Предизвикателствата сега са по отношение на извънредния труд, на сумарното отчитане на работно време, което води до това, че реално 8-часовият работен ден е забравен. Прави впечатление и колко много работодатели използват формата на граждански договор или на срочен договор – това е с цел да се заобикалят изискванията на трудовия договор, който налага правила и ангажименти към двете страни. Това са предизвикателства, на които ще посветим работата си през тази година“, увери Манолова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com