"Телетол" отговориха на "Капш": Нито една рамка на тол системата не работи

20054
"Телетол" отговориха на "Капш": Нито една рамка на тол системата не работи
Снимка: "Телетол"

Хаос с тол системата и електронните винетки. Фирмата "Телетол", която бе отстранена като национален доставчик, сигнализира Actualno.com за редица нарушения в Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) и австрийският оператор "Капш трафик солюшънс", подписал договора за изграждането на тол системата у нас.

От "Телетол" са категорични, че АПИ като държавна институция няма достъп до собствената си система, за която е платила на "Капш". Припомняме, че потърпевшият доставчик изпрати сигнал до главния прокурор, в който описва примери за безстопанственост, корупция и злоупотреба с влияние.

В първата и втората част от материала на Actualno.com от фирмата "Телетол" представят подробности "от кухнята" на процеса по изграждането и интегрирането на тол системата у нас. "Телетол" обясняват и защо са сезирали обвинител номер едно Сотир Цацаров, както и Европейската комисия (Запознайте се с казуса тук и тук).

Междувременно Actualno.com изпрати запитвания до фирмата оператор "Капш" и Агенция "Пътна инфраструктура" относно редица твърдения, подкрепени с примери, от страна на "Телетол". В отговор на писмото ни, от "Капш" заявиха, че по отношение на изграждането на рамките на тол системата в страната, към днешна дата са поставени повече от 80% от новите портални съоръжения. "Kакто предвижда договорът ни с АПИ, работим както върху изграждането на нови, така и върху преоборудването на съществуващите рамки", посочиха още от "Капш".

"Капш" пред Actualno.com: Изградили сме повече от 80% от рамките на тол системата

Хаос с тол системата и електронните винетки. Фирмата "Телетол", която бе отстранена като национален доставчик, сигнализира Actualno.com...

"Телетол" контрират

"Със сигурност знаем за построени 12 броя портални рамки - 4 броя "П-образни" в област Варна и 8 броя "Г-образни". От първоначално предвидените 320 броя съществуващи портални рамки вследствие на "договорка" между АПИ и "Капш", са "опростени" 125 броя рамки за преоборудване, което според нас е абсолютно нарушение на Закона за обществените поръчки", категорични са от "Телетол", които изпратиха опровержение на твърденията на "Капш".

От потърпевшата фирма посочват, че задължението да бъдат преоборудвани 320 броя, е намалено до 195 броя, от които от "Капш" твърдят, че не са започнали да преоборудват, защото планират да намерят оправдание в АПИ. Тоест 0% от съществуващата инфраструктура е преоборудвана и 12% от 100-те нови порталните рамки, които трябваше да бъдат изградени.

"Този резултат се равнява на 2.9% от първоначално предвидените 420 броя портални рамки или 4.1% при варианта, в който смятаме задължението след "противоречивият анекс". И в двата случая обаче не говорим за 80%, а под 5%.

По наша информация нито една от тези съществуващи рамки обаче няма прокарано електричество, както е по изискване - тоест нито една от тези изградени инфраструктури не функционира. Припомняме, че в договора за изпълнение има клауза за минимум 6 месеца задължителен период на тестване не само на техническата инфраструктура, а и на цялата система. Дори към днешна дата е видно, че договорът се нарушава и фирмата не си изпълнява задълженията в срок", отбелязват от "Телетол".

"Толгейт": Има ли АПИ достъп до собствената си система за пътни такси? (II част)

Хаосът с тол системата и електронните винетки вече не е новина, след като още от самото началото на годината се превърна в такава. Сега...

"Ако от АПИ, Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) или "Капш", считат, че тази информацията не е вярна, ние не разбираме защо не се публикува карта с построените рамки, за да видим къде са и дали са готови. Притеснително, е че МРРБ крие тази информация, както от гражданите си, така и от самото правителство", убедени са от "Телетол".

"Твърдението, че "не всичко е в наши ръце" от страна на "Капш" и публикуваното от тях твърдение, че чакат Агенция "Пътна инфраструктура" да отстрани някакви несъответствия, е абсолютно несъстоятелно оправдание. В самата процедура по Закона за обществените поръчки беше заложен и план за овладяване на рисковете по проекта, който подлежеше и на оценка. В този план всеки кандидат, в това число и "Капш", трябваше да предвиди рискове, свързани със сроковете, и всички неясноти по проекта, както и да предвиди мерки, които да бъдат ясно оценени и включени в цената. "Капш" спечели процедурата с цена от 180 млн. лв. с ДДС, в които е включено това като дейност, тоест няма място да се коментира, че държавата има задължения, неизпълнението на които оправдава "Капш" от непредаването на тол системата навреме.

От това още по-ясно става, че системата не е готова и отлагането и за пореден път се дължи на забавяне от страна на фирмата изпълнител. Припомняме, че по процедурата за обществена поръчка, "Капш" трябваше да предаде инфраструктурата по проекта още на 16 юли 2018 г., но впоследствие стана ясно, че до началото на 2019 г. дори не е направен опит да се започне работа по системата, тъй като, видно от разрешенията за строеж, първите изграждания са започнали едва началото на 2019 г. В края на 2018 г. се наложи отлагане на тол системата заради това забавяне и сега отново сме свидетели на поредното забавяне заради неизпълнението на договора.

Казусът с "Телетол" всъщност също доказва, че освен техническата инфраструктура и софтуерната система не е готова и не е предадена на АПИ, тъй като по официалната информация от АПИ - Националното тол управление няма пълен достъп до собствената си система и не може да предостави достъп на други доставчици - освен на единствения монополен разпространител - "Интелигентни трафик системи" АД (ИТС), за които дори не е ясно как са получили достъп до системата, предвид, че са го направили преди системата да е била предадена на АПИ и преди да са публикувани правилата и условията за това", завършва позицията на "Телетол".

"Толгейт": Има ли АПИ достъп до собствената си система за пътни такси? (I част)

Хаосът с тол системата и електронните винетки вече не е новина, след като още от самото началото на годината се превърна в такава. Сег...

Потърсени за коментар по-рано, от ИТС ни казаха, че към момента ще се въздържат от становище по темата. 

Припомняме, че днес (18 юли) депутатите отложиха стартирането на тол системата до 1 март 2020 г. Идеята е от тази дата да се даде начало на тол таксуването на пътните превозни средства с обща допустима техническа маса над 3,5 тона. До датата на обнародването на това решение на Министерски съвет, съответно до 29 февруари 2020 г., пътните превозни средства с обща допустима техническа маса над 3,5 тона ще заплащат винетна такса.

Цялата позиция на фирмата оператор "Капш" може да прочетете тук.

Actualno.com очаква и становище по поставени от редакцията въпроси на Агенция "Пътна инфраструктура", като ще го публикува своевременно. 

По темата работиха Румен Скрински и Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев: Бизнесът трябва да работи, а администрацията да го подкрепя

МВФ понижи сериозно прогнозата за българската икономика

ЕРМ Запад изпълни плана си за обезопасяване на щъркелови гнезда в Самоков

ЕС ни дава пари, проваляме се и купуваме по-евтини високоскоростни влакове

Липса на кадри: По Черноморието ще разчитат на работници от Узбекистан и Киргизстан

ПОК „Доверие” увеличава пенсиите на своите клиенти за трета поредна година

Евтим Милошев: Бизнесът в туристическия сектор е водещ и ние трябва да го подпомагаме по всякакъв начин

Рокади в АЕЦ "Козлодуй" и "Мини Марица -изток"

България е в челната тройка на ЕС по спад на промишленото производство

Превозвачите: Над милиард са директните загуби за българската икономика от неприемането ни в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика