Теменужка Петкова явно намекна, че ще строим АЕЦ "Белене"

9032
Теменужка Петкова явно намекна, че ще строим АЕЦ "Белене"
Снимка: БГНЕС

Смятам, че БАН се справи с анализа за АЕЦ "Белене" и даде основните параметри и насоки, както и каква е червената линия (не повече от 10,5 млрд. лева да отидат за проекта), която не бива да бъде премината. Така енергийният министър Теменужка Петкова коментира проекта "Белене", която избегна ловко прекият отговор трябва или не трябва да се строи втора атомна централа в България и дали Русия ще дойде да помага, ако не открием друг стратегически инвеститор.

Не знам кой би поел отговорност нищо да не се предприеме, след вложени 3 млрд. лева в "Белене" от държавата, каза Петкова. Тя напомни, че и според БАН най-лошият вариант е нищо да не се прави. Трудно можем да реализираме продажба на произведените реактори, защото те са специфични и направени специално за площадката на "Белене", добави Петкова пред bTV.

Индулгенция за АЕЦ Белене

Трябва или не трябва да бъде строена АЕЦ "Белене"? Българската академия на науките (БАН) трябваше да даде отговор на този въпрос, но сл...

БАН не разглежда вариант за допълнително вложени пари от държавата, подчерта енергийният министър. Без "Росатом" този проект няма как да бъде реализиран, призна още Петкова, която обяви, че е сигурна, че „с общи усилия ще успеем да направим най-доброто”. Теменужка Петкова каза и, че "Атомстройекспорт" ще прави мониторинг относно съхранението на оборудването за "Белене", като за целта ще бъде подписан нов договор. За съхранението на това оборудване няма нужда от специфични условия, заяви енергийният министър. Тя не се съгласи с опасенията на Румен Овчаров, че оборудването не се съхранява правилно. Има проверка и от АЯР – надявам се скоро резултатите да бъдат оповестени публично, уточни Теменужка Петкова.

Важно уточнение относно т.нар. 90 сценария за изграждане на "Белене" е, че при те не са жизнеспособни, ако се надхвърлят определени параметри – над 10,5 млрд. евро и под съотношение 70% привлечен капитал срещу 30% собствен капитал, стана ясно от думите на Петкова.

Има сценарий и оборудване за "Белене" да отиде в "Козлодуй", но това трябва да е следващ вариант и сценарий, ако не се реализира проекта "Белене", уточни енергийният министър.

Петкова отрече, че е било заложено предварително, с поставянето на задачата от БЕХ, при какви условия трябва да има "Белене". БАН е възможно най-независимата институция, която можеше да проведе проучването. Срокът за изпълнение на договора е март 2018 година, уточни тя, без да отговаря колко струва възложената от БЕХ задача.

Трябват поне 10,5 млрд. евро, за да бъде реализирана АЕЦ "Белене"

Строителството на АЕЦ "Белене" зависи от способността да привлечем капитал. Това стана ясно от доклада на БАН относно условията, при ко...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев: Бизнесът трябва да работи, а администрацията да го подкрепя

МВФ понижи сериозно прогнозата за българската икономика

ЕРМ Запад изпълни плана си за обезопасяване на щъркелови гнезда в Самоков

ЕС ни дава пари, проваляме се и купуваме по-евтини високоскоростни влакове

Липса на кадри: По Черноморието ще разчитат на работници от Узбекистан и Киргизстан

ПОК „Доверие” увеличава пенсиите на своите клиенти за трета поредна година

Евтим Милошев: Бизнесът в туристическия сектор е водещ и ние трябва да го подпомагаме по всякакъв начин

Рокади в АЕЦ "Козлодуй" и "Мини Марица -изток"

България е в челната тройка на ЕС по спад на промишленото производство

Превозвачите: Над милиард са директните загуби за българската икономика от неприемането ни в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика