Теменужка Петкова не пожела да каже има ли енергиен монопол на Христо Ковачки

6268
Теменужка Петкова не пожела да каже има ли енергиен монопол на Христо Ковачки
Снимка: БГНЕС

"Цената се определя на база търсене и предлагане. Така е в целия свят. Това, което ние направихме, беше да създадем борса за търговия с електрическа енергия като стъпка към пълната либерализация на пазара.

Специално за колегите от БСП ще кажа следното: Държавните дружества от държавната енергетика имат задачата да доставят ежедневно на Българската независима енергийна борса по цена 44 лева.

И български компании искат да правят АЕЦ "Белене", Северна Македония също иска дял

Три български юридически лица, две от които представляват консорциуми, са заявили желание да участват в проекта АЕЦ "Белене". Това стан...

Количествата предлагана електроенергия растат непрекъснато като към момента се предлагат по 660 мегавага за час. Всички останали количества свободна електроенергия се предлага на Българската независима електроенергийта борса. Т.е. нито един киловатчас не се продава извън това".

Така на извънреден брифинг Теменужка Петкова отговори на част от обвиненията на БСП, които касаеха цените на електроенергията за българското производство, които според социалистите са най-високи в Европа,

"За сравнение средната цена на тока в периода юни-юли 2019 г. у нас е била 48 евро, докато на румънската енергийна борса за същия период е била 49 евро, а на унгарската - 50 евро. Само и единствено на 9-и август цената на нашата борса е била по-висока в рзмер на 124 лева'', допълни още тя.

Тя твърди, че в момента вървят планови, годишни ремонти, присъщи за всяка енергийна мощност: "Те се оповестяват една година по-рано и този тип дейност не се нарича "почивка", както твърдят колегите от БСП, нарича се "планов ремонт".

По отношение на съмненията, свързани с цените на електроенергия, предлагани от определени търговци министър Петкова заяви: "Всеки един, който има съмнение в поведението на участниците в този процес, е длъжен да сезира КЕВР. Аз призовавам колегите от БСП, ако те имат такава информация, да бъдат така добри да я предоставят там, където трябва".

БСП: Христо Ковачки монополизира целия пазар на електричество в България (ВИДЕО)

"За юни, юли и август българското производство плаща най-висока цена на ел. енергия в цяла Европа." Това каза заместник-председателят н...

"В Министерството на енергетиката има подробни данни за всички концесии... През 2014 г. имаше доста сериозни задължения по отношение на един концесионен договор за 4 млн., който колегите от БСП явно не бяха успели да съберат. През май 2015 г. ние успяхме да изплатим тези средства. Това ни е работата, нека не се счита за хвалба от наша страна", заяви Петкова.

"И още една тема, която колегите от БСП поставят - произвеждаме електроенергия, която продаваме в Гърция на по-евтина цена. Такъв тип изказвания противоречат на основните изисквания на ЕС, свързани с общия, с регионалния пазар.

Когато правим такива изказвания, трябва да сме много внимателни, защото подлежим на санкции от ЕК. Един от основните регламенти, свързан с управление на енергийния пазар, беше приет в рамките на нашето председателство. Така че препоръчвам на колегите от БСП да погледнат цялата информация, свързана с енергийния пазар в страната", отбеляза министър Петкова.

По отношение на участието в процедурата по избор на стратегически инвеститор  за АЕЦ "Белене" на фирми, свързани с бизнесмена Христо Ковачки, Петкова посочи, че всеки има право да участва.

Тя не пожела да коментира дали Христо Ковачки е монополизирал пазара на електричество, като остави "преценката за това на компетентните органи и в случая КЗК.

КОЙ ще плаща за АЕЦ "Гробелене"?

Темата АЕЦ "Белене" отново е на дневен ред, но няма и как иначе – защото упорството да се реализира този проект, около който се в...

Припомняме, че за високите цени на тока обърна внимание и бившият изпълнителен директор на НЕК Петър Илиев, според когото за година и половина от България са изнесени 13 млн. мегаватчаса енергия, секторът е субсидиран с над 1 млрд. лева, същевременно изнасяме евтин ток, а у нас остава скъпият.

„Направихме свободен пазар, но го направихме толкова свободен, на каквато цена искаш и на когото искаш. По неприятното според мен е, че се застрашава националната сигурност. Спешно трябва да се вземат мерки, че досега се използваше едни милиони да се подаряват на няколко фирми, което застрашава и пазара на енергия в България“, смята Илиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика