Теменужка Петкова се заяде с президента за енергетика, маскира "Турски поток" като "Балкански" заради САЩ

7468
Теменужка Петкова се заяде с президента за енергетика, маскира "Турски поток" като "Балкански" заради САЩ
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Не е ясно за кои енергийни проекти е бил разговорът между българския президент Румен Радев и руския му колега Владимир Путин по телефона. Казва се, че разговорът е по инициатива на Радев, той говорил и за цената на газа. Отговорността за всички енергийни проекти е на правителството. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова реагира на официалното съобщение от президентството, че Радев ще ходи на 9 май в Москва. В това съобщение беше засегната и енергийната тема.

Ако има проекти, по които работи президентската институция, добре е изпълнителната власт да знае, добави Петкова пред bTV.

Брюксел не бърза да атакува "Газпром" заради цената на газа за България

“Газпром“ изпълнява ангажиментите си относно цената на руския газ в Източна Европа, включително България. Това заяви зам.-п...

Енергийният министър беше категорична, че преговорите за цената на руския газ се подчиняват на стриктни правила – какви са правилата да се водят разговори, кой какви права има. За това е подписан и определен договор, в рамките на споразумението между ЕС и "Газпром" за сваляне на руския монопол върху цените на газа в Източна Европа - какво гласи то, припомнете си в този материал! "Ако става въпрос за други проекти, за които не знаем, добре е да има информация", заяви Петкова.

За "Балкански поток" ("Турски поток" в България) енергийният министър каза, че 100 километра от трасето вече са със заварени тръби, а 138 километра са с разположени тръби. Петкова каза още, че имало отлагане с 4 месеца на старта на работата заради обжалвания. А на въпрос дали газопровода може да бъде спрян от санкции от САЩ, енергийният министър отговори, че нямало да стане така, защото "Балкански поток" не бил "Турски поток", а само разширение на нашата газопреносна мрежа.

По отношение на зелената сделка на ЕС, Петкова коментира, че подкрепяме "по принцип", след като беше питана може ли България да не влезе в сделката. Позицията ни е следната – такъв преход трябва да е плавен, справедлив и да отговаря на спецификите на всяка държава. И увери, че не сме изпуснали всички срокове за договаряне на бъдещето на "Мариците" – нямало дата, която да е обявена за крайна за затваряне на въглищни централи, обаче до 2050 година всички в ЕС трябва да са с нулеви емисии. "Ако бъдат затворени определени мощности, то ще бъде по икономически причини", увери енергийният министър, като поясни, че всичко зависи от цената на вредните емисии. Според нейните думи, Полша сега защитила новите си въглищни централи – тези, които ще се правят, да са с по-дълъг срок на действие спрямо изискванията за 2050 година.

За проекта АЕЦ "Белене", министърът посочи, че до 31 май желаещите да строят трябва да подадат обвързващи оферти и до края на годината би трябвало да имаме избрани акционери да строят атомната централа, ако всичко се развие по план.

Пламен Димитров предупреди за 20% по-скъп ток

Ще имаме ток, но с 20% по-скъп. Това прогнозира председателят на КНСБ Пламен Димитров пред Нова телевизия. По думите му, ако някой хра...

Теменужка Петкова подчерта и, че не може честването на Левски да се употребява за политически цели. Тя счита, че освиркването на Йорданка Фандъкова, докато говореше за делото на Апостола, е режисирано политическо.

Христо Ковачки – следващият на прицел на правосъдието?

Що се отнася до снощния арест на директора на ТЕЦ „Бобов дол” Емил Христов, Петкова не коментира и призова да изчакаме прокуратурата. Тя дори обяви, че не може да отговори дали централата е на Христо Ковачки и добави, че енергийното министерство няма отношение към частна собственост.

На въпрос дали действията на прокуратурата може да са насочени към бизнеса на Христо Ковачки и да се разраснат, Петкова отново не пожела да коментира.

"Турски поток" - инструментът в борбата за европейския газов пазар

На 8 януари се състоя церемонията по пускането в експлоатация на „Турски поток“, в която участваха руският президент Владим...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

TotalEnergies се отказва от проучванията в блок "Хан Аспарух"

Държавата губи до 1 млрд. лв. годишно от неефективно използване на горските ресурси

Най-лошото тепърва предстои за потребителите на популярен и любим продукт. Защо?

Си Дзинпин предупреди: Технологичният напредък на Китай няма как да бъде спрян

Правителството предлага да изкупи за 1,6 млрд. лева задълженията на "Топлофикация София“

Министър Радев: Няма опасност за цените на тока за бита

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика