Теменужка Петкова вярва, че китайска компания може да купи реакторите за "Белене"

2320
Теменужка Петкова вярва, че китайска компания може да купи реакторите за "Белене"
Снимка: БГНЕС

Заявихме твърдо, че проектът „Белене” трябва да бъде направен без държавни гаранции и без дългосрочни договори за изкупуване на тока. Представители на Китайската национална ядрена корпорация се съгласиха принципно с тези условия и предстоят преговори. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова в коментар за вчерашната среща с китайската страна, в която участваха и Бойко Борисов, и Томислав Дончев.

Петкова изрази увереност, че ако се направи процедура за препродажба на оборудването на „Атомстройекспорт” на китайската страна, процедурата би имала успех. Енергийният министър потвърди пред БНТ, че български експерти са имали възможност да направят инспекция на оборудването, произведено от „Атомстройекспорт”. След като то бъде платено, ще стане собственост на НЕК. Нашата идея беше да отделим това оборудване и активите на площадката за „Белене” в отделна проектна компания, която да бъде продадена, поясни Теменужка Петкова.

България може да плаща и транспорта, застраховката и митническите такси за оборудването за АЕЦ “Белене”

На България вероятно ще й се наложи да предвиди нови разходи за оборудването за АЕЦ “Белене”. Това се установява от краткат...

Проект като „Белене” може да се реализира само ако има икономическа обоснованост, ако отговаря на всички изисквания, подчерта енергийният министър.

От думите на Петкова стана ясно, че ако до 15 декември НЕК се издължи на „Атомстройекспорт”, руснаците няма да ни искат наказателните дневни искове – 137 хил. евро на ден. Отделно с още 21 млн. евро е намалена лихвата по главницата. Подписахме и споразумение с „Атомстройекспорт”, че те се отказват от инвестиционни претенции спрямо България, добави Петкова.

Относно интерконектора ни с Гърция, Теменужка Петкова обясни, че предстои да стартира обществената поръчка за строеж. Петкова разкри и, че при втората фаза на тестове (бел. ред. – обвързващ тест какъв ще е пазарният интерес към течащия по тръбата газ) още няколко компании са поискали да се включат, след като не са участвали в първата фаза (бел. ред. – първата фаза беше необвързваща).

За финал Петкова заяви, че към 31 декември, 2014 година БЕХ имал налични 400 млн. лева, а сега наличните средства са 1,1 млрд. лева. Петкова поясни, че за 2015 година групата на БЕХ има 29 млн. лева, а през тази година се очаква печалба 7 млн. лева, като това става и при разходите по плащанията за "Белене". В края на 2014 година дружествата в групата на БЕХ бяха на загуба от 274 млн. лева. Към настоящия момент НЕК няма нито едно просрочено задължение към производител на енергия, подчерта Петкова.

Секретарят "Булатом" харесва за инвеститор в "Белене" компания с неприятности във Франция

И да има реален инвеститор за АЕЦ "Белене", ще трябват поне година-две за възобновяване на работата по проекта. Такова мнение изрази из...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Любослав Костов: Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30%

Може ли Индия да стане икономическа суперсила?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика