"Толгейт": Има ли АПИ достъп до собствената си система за пътни такси? (I част)

8940
"Толгейт": Има ли АПИ достъп до собствената си система за пътни такси? (I част)
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Хаосът с тол системата и електронните винетки вече не е новина, след като още от самото началото на годината се превърна в такава. Сега обаче се пише поредната глава - фирмата "Телетол", която беше отстранена като национален доставчик, сигнализира на Actualno.com за редица нарушения в Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) и от австрийския оператор "Капш трафик солюшънс", подписал договора за изграждането на тол системата у нас.

От "Телетол" са категорични, че АПИ като държавна институция няма достъп до собствената си система, за която е платила на "Капш". Припомняме, че потърпевшият доставчик изпрати сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров и до Европейската комисия (ЕК), в който описва примери за безстопанственост, корупция и злоупотреба с влияние.

В момента няма връзка с този номер

"Концепцията за тол системата е, че договорът защитава държавата. Ти идваш, правиш тол системата, ако я направиш - плащаме ти. Ако не я направиш - глобяваме те, че си ни загубил времето", разказа Мартин Димитров, управител на "Телетол".

"Какво стана обаче: от януари до декември месец имаме направен един сайт - bgtoll.bg - и е сключен анекс с "Капш", който казва, че след като е предадена електронната винетка, вие (АПИ - бел. ред.) ни плащате 50% от дължимото. Тоест става дума за 75 млн. лв. Това е в противоречие със Закона за обществените поръчки. Тези пари сега "Капш" искат да ги вземат, за да започнат да строят тепърва рамките на тол системата. 12 месеца няма построена нито една рамка, а трябва да предадат на АПИ общо 420 за 7 месеца", обясни експертът.

"И какво правят от "Капш" - казват на АПИ, че с тези въпросни 75 млн. лв. трябва да започнат да строят. След като се разшумя по темата, едва през март или април Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) започна да издава разрешителни за строеж на рамките", върна времето назад Мартин Димитров. Той припомни, че системата трябваше да влезе в експлоатация на 16 август. В същото време, по думите му превозвачите за пръв път са били извикани в АПИ на 1 април, за да им бъде разяснено въобще какво представлява тол системата. "Но отлагането въобще не беше заради превозвачите, това беше мотив. Това, че няма рамки, е скандално", категоричен е Димитров.

Представители на "Телетол" внасят сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров.

Според него регионалният министър Петя Аврамова въобще не знае как работи тол системата. "Ние имаме информация, че на 2 април 2019 г. Аврамова е звъняла на шефа на митниците и му е казала: "Трябва да се интегрираме". Така възлагат (МРРБ - бел. ред.) на външна фирма да започне интеграцията на 2 април с митниците, защото Аврамова не е знаела, че трябва да да има връзка с митниците самата тол система", убеден е Димитров.

Тол такса ли е, винетка ли е?

Според съоснователя на "Телетол" Лиляна Деянова държавата използва превозвачите, за да настрои мнението на обществото срещу тях. "Все едно те не искат да има тол система. Истината е, че държавата осъзна, че не е готова с тол системата. АПИ не е готова. В АПИ дори ни питаха каква е разликата между винетка и тол такса. Те не знаеха", поясни Деянова.

Тя каза, че една от причините да има малко участници в търга за тол системата, а впоследствие да има такива, които да се откажат, е, че като кандидатстваш и спечелиш договор с държавата, ти ще трябва да финансираш цялото изграждане на системата сам. Тоест държавата не ти плаща нищо, докато ти не изградиш системата и не докажеш, че е ефективна. Така "Капш" реши, че като е подписала договора на 16 януари 2018 г., вече може да си иска парите, твърди Деянова.

"Интересно е да знаете, че с доставчикът е сключен договор на 18 декември 2018 г., а Управителният съвет на Агенцията се събира на 19 декември тепърва да приема общите условия за тол системата", заяви Мартин Димитров. "И това е най-безумното, че това е публична информация. На юридически език това се нарича "явно нарушение". За това няма съд, няма нужда от прокуратура. Това се нарича престъпление. Всичко това ние го имаме в сигнала до главния прокурор", коментират от "Телетол".

"Телетол" сезира ЕК и прокуратурата за корупция и злоупотреба с власт в МРРБ и АПИ

Днес фирмата "Телетол" е сезирала Европейската комисия (EК) и българската прокуратура с конкретни детайли за злоупотреба с власт, прест...

Ние имаме записи как, когато кандидатствахме за национален доставчик на услуги, от АПИ ни казаха, че няма да ни дадат необходимите документи, при все че по закон те трябва да са качени на сайта, тъй като вече има един регистриран национален доставчик, твърдят от потърпевшата фирма.

Какво пише още в сигнала до Сотир Цацаров, защо тол системата не е готова и възможно ли е държавата да бъде ощетена при събирането на пътните такси от частни фирми - четете във втората част на материала на Actualno.com.

Редакцията ни изпрати и въпроси до Агенция "Пътна инфраструктура", както и до оператора на тол системата "Капш". Actualno.com ще публикува позициите и на двете страни по казуса. Вече са получени отговори от "Капш" и публикация с тяхната гледна точка ще има по-късно днес (18 юли).

По темата работиха Румен Скрински и Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com