Томислав Дончев: Мислим за безвъзмездно финансиране на най-пострадалите фирми

7380
Томислав Дончев: Мислим за безвъзмездно финансиране на най-пострадалите фирми
Снимка: БГНЕС

„Държавата, доколкото са възможностите й, ще се опита да помогне на всички. Не забравяйте, че обичайно държавата разпределя 40 процента от БВП. Няма как с тях, които под натиска на кризата могат и да паднат, да бъдат покрити останалите 100 процента“. Това заяви пред БТВ вицепремиерът Томислав Дончев.  

„Живеем в тежки времена, надявам се да не идват по-тежки, макар че от стопанска гледна точка има редица индикатори за това. Като цяло анализаторите имат противоречиви оценки – някои очакват да се разминем с лека рецесия или дори просто без растеж, но има прогнози и за 10 процента загуба на БВП, което би означавало стопанска катастрофа“, допълни той.

Томислав Дончев: Приложение сменя SMS-а при въвеждане на по-строга карантина

До дни ще представим на гражданите специално разработено електронно приложение, което ще позволи, в случай, че се наложи втвърдяване на...

Относно безработицата Томислав Дончев заяви, че към момента може само да се гадае какви ще са крайните стойности. Според него има две категории лица без работа – едните са заетите в пряко засегнатите бизнеси като ресторанти, кафенета, услуги, а другите са работниците по фабриките. „По-сложно е именно с тези работници, чиито предприятия изнасят продукцията си навън – ако не са успели да се преориентират, както някои вече направиха, всичко ще зависи от това кога ще се върне търсенето, кога ще се възстановят доставките и ще се върне доверието“, уточни Дончев.

Относно тези, които са останали на практика без никакви доходи, тъй като нямат право на обезщетение, той им препоръча да се обърнат към Социално подпомагане. „Там сумите са по-малки, но, все пак тези лица имат възможност да ползват подобна помощ“, каза още вицепремиерът. Тези, които са в неплатен отпуск, а фирмите им не желаят да се възползват от мярката 60/40, Дончев посъветва да се възползват от безлихвените кредити. „Това не е безвъзмездна помощ, но все пак е някакъв вариант“, каза още той, като уточни че за тази мярка са кандидатствали 175 фирми за по-малко от 48 часа.

„Държавата има отговорността да управлява парите на всички и ние не знаем колко дълъг ще е този процес. Ако сме тръгнали на поход за 10 дни, не е редно да изхабим всичките припаси и храна, които имаме още на втория ден. Държавата трябва да е в състояние да изплаща пенсии, тъй като възрастните хора са абсолютно беззащитни“, допълни той като бе категоричен, че ако някой служител е принуждаван да напусне фирма по взаимно съгласие или да бъде изведен в  неплатен отпуск, трябва Главната инспекция по труда да се занимае с такива казуси, защото това е нередно.

„Дали сме достатъчен обем гаранции на банките и те трябва да бъдат достатъчно толерантни и гъвкави в тази ситуация“, допълни той като призова хората да се обръщат към банките и да проучат от какви възможности могат да се възползват.

Томислав Дончев: Мислим за работодателя, но най-вече за работника

„Държавата не може да влезе във всяка брънка на икономиката и да плати. Схемата, която предлагаме, ще работи, тя е алтернатива на...

„Направихме анализ на категориите лица, които не са покрити от никакви гаранции. Това са  свободните професии и техният брой е над 100 000, като са изключително разнородни – адвокати, архитекти, еднолични търговци и много други. Разработваме мерки и по отношение на тях, но това няма как да стане за ден-два. Опитваме се да изработим схема и за безвъзмездно финансиране за най-пострадалите фирми, като това вероятно ще стане след седмици“, съобщи още Томислав Дончев. Той допълни, че за бездомните хора се осигурява храна – като това са около 60 000 души, а заедно с БЧК се изхранват още 40 000.

„Извънредното положение, дори да бъде гласувано за 13 май, не означава, че и карантинните мероприятия автоматично се удължават до тогава. Ако специалистите позволят да разхлабим някои мерки, ние няма да се поколебаем да го направим“, категоричен бе Дончев. „Знаем как да възстановяваме икономики, но не знаем как да възстановяваме човешки живот“, допълни той.

Вицепремиерът съобщи, че вероятно в събота ще бъде обявено официално новото приложение, чрез което да се следи епидемиологичната обстановка. Служебната част на приложението вече се ползва от МВР и Регионалните здравни инспекции, като то позволява всеки гражданин да се регистрира, да опише своите симптоми, като при нужда ще бъде потърсен. „Нека хората да не изпадат в параноя, че ще ги следят и ще им нарушават правата. Извънредната ситуация не позволява безконтролно следене, тази ситуация ограничава едно основно човешко право – правото на свободно придвижване, което е важно с оглед на карантината“, категоричен бе той.

Евентуалният заем от до 10 милиарда лева ще бъде използван за приетите досега мерки, както и за тези, които ще се приемат в бъдеще. Трябва да компенсираме и намалените приходи. „Наред със всичко останало мисията е да спасим живота и здравето на хората. Колкото и да е тежко, ако сме заедно, дисциплинирани и мобилизирани, ще се справим“, заяви в заключение Томислав Дончев.

Томислав Дончев: Имаме уникалната възможност да покажем, че можем да се справим

  Имаме уникалната възможност да покажем, че това общество, което сме изградили има силата и самочувствието да се справи по най...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика