Туроператорите се срещнаха с Борисов, 10 млн. лв. отиват спешно за тях

3097
Туроператорите се срещнаха с Борисов, 10 млн. лв. отиват спешно за тях
Снимка: БГНЕС

10 млн. лв. вече са заделени в помощ на туроператорите. Очаква се от тях да се възползват над 3 000 фирми, основно туристически агенти и туроператори. За екскурзоводите се обмисля социална мярка, защото трябва да бъдат директно финансирани, а не през европрограма.

Днес представителина бранша от Обединение "Бъдеще за туризма", трябваше да излязат на втори протест пред Министерския съвет заради тежките последици от коронавируса. Вместо това те се срещнаха с премиера Бойко Борисов и получиха пъпрвоначална помощ за сектора. Това сана ясно на пресконференция на министъра на туризма Марияна Николова и министъра на икономиката Лъчезар Борисов в присъствието на членове на протестиращите туроператори - Павлина Филипова и Емил Абазов.

Още в петък след първия протест с искане за грантове според оборота за 2019г. и спешна помощ за сектора под заплахата от фалити, те разговаряха с ресорния министър, която им обеща среща с премиера Борисов. До ранния предиобед днес Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) и Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) нямаха решение за подкрепа на втория протест.

"С министъра на икономиката проведохме спешни разговори и така намерихме едно адекватно решение. Само дни след първата ни среща имаме разписан пилотен проект за около 10 млн. лв. и още в петък той беше подаден в Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". Тези пари са недостатъчни, но те са незабавната глътка въздух, която е особено важна. Вече имаме разписани и подготвени критерии за кандидатстване за този ресурс", каза на пресконференцията след срещата с премиера Марияна Николова.

По думите й при одобряване на проекта от Комитета за наблюдение във възможно най-кратки срокове желаещите ще могат да подават заявления.

На ниво комисия: 9% ДДС за виното и бирата, както и за туроператорите

Парламентарната Комисия бюджет и финанси разшири кръга на стоките и услугите, облагани с по-ниска ДДС ставка от 9%, предаде БГНЕС. Так...

"Очакваме схемата да заработи още в месец август, като тя ще бъде в режим на de minimis - държавна помощ или съответната пилотна схема в зависимост от критериите", допълни още министърът на туризма Николова.

Принципал на програмата ще бъде Министерство на туризма. Ще се кандидатства при облекчен режим, при кратки срокове и без консултанти и посредници, стана още ясно.

"Това, което ще направим е да няма субективизъм, да има ясни критерии и много бързо да бъдат усвоени тези средства", допълни министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Николова посочи, че екскурзоводите не влизат в мярката от 10 млн. лв. и уточни, че за тях се предвиждат социални мерки, с които да се подпомогне тяхната работа. "По тях допълнително ще се произнесем", допълни министърът.

Те не попадат в обхвата на Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", обясни икономическият министър и призова за всеки забелязал нередност, да подава сигнали.

По-голяма помощ за туроператорите прокараха депутатите чрез странно законотворчество

Депутатите разшириха помощта, която туроператорите получават от държавата заради кризата. Това стана с промени в закона за извънредното...

Продължаваме да търсим механизми, за да подпомогнем туризма, защото както подчерта Марияна Николова - тя е наясно, че предвиденият ресурс от 10 млн. лв., не може да покрие нуждите на сектора. "Продължаваме да търсим възможности за отпускане на европейско финансиране от предвидените 29 млрд. лв.", каза още министър Николова.

"Тази седмица, която измина доста мерки бяха набелязани. Имахме и промяна в законодотелството. Удължихме сроковете, в които може те да отсрочат своите задължения към своите клиенти. Това ще бъде до края на годината", подчерта тя.

Николова заговори за промените в Закона за местните данъци и такси, с които се измени и Закона за мерките и действията при извънредно положение. Според промените туроператорите, които са взели аванси от своите клиенти, да могат да го възстановят до края на годината.

Схемата 60/40, която за туризма е 80 /20, ще продължи да действа до края на годината, каза още министърът на туризма.

"Това е много значимо за тях да не фалират. Много важно е по схемата 60/40, която за нашия сектор е 80 /20. Тази схема ще продължи да действа до края на годината с плавен преход от есенен към зимен туризъм", допълни министърът.

Без такса смет за фирми, пострадали от кризата с коронавируса

Общинският съвет да може да освобождава от плащане на таксата за битови отпадъци предприятия, които са спрели стопанската си дейност за...

Тя посочи, че се обмисля дали може да се продължи схемата 60/40 до 1 май 2021г.

Реакцията на протестиращите:

Ние сме в ситуация, в която сме оставени без ликвидност, затова благодарим за бързата реакция. Радваме се, че имаме стартиращ диалог с министър Николова. Днес крачката е много минимална, но е обещаваща, подчерта Павлина Филипова.

Колегата й Емил Абазов я допълни, че преди това преговорите с министерството на туризма се водели в продължение на 5 месеца без резултат. Говореше се за летен сезон, късен летен сезон. Сега вече се надявам, че всички сме наясно, че летен сезон, какъвто искахме да го има, няма. Ние представляваме над 1500 туристи. Надявам се и екскурзоводите да получат най-сетне нещо, защото за нас до момента имаше само мярката 60/40, но е ясно, че ще има фирми, които няма да работят в рамките на цяла година, каза още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com