Удължават кредитната ваканция заради коронавируса?

3775
Удължават кредитната ваканция заради коронавируса?
Снимка: Архив

Много вероятно е банковият мораториум да бъде удължен. Решението трябва да бъде взето от Българска народна банка и от търговските банки, но при влошаване на икономическата ситуация, има такава вероятност, коментират експерти пред „Монитор“.

„Ако зимата се окаже трудна, каквито са по-песимистичните очаквания за тежки октомври и ноември, е много вероятно да бъде удължена мярката“, прогнозира кредитният консултант Тихомир Тошев за „Монитор“. По думите му спадът на икономиката на България е по-малък, отколкото в други страни-членки на Европейски съюз, но при влошаване на обстановката, то мярката може да бъде удължена. На същото мнение е и финансовият анализатор Иван Стойков. Той коментира, че докато има възможност за отсрочване и докато хората имат заеми, то те ще се възползват, независимо дали ще е заради невъзможност за плащане, или просто защото не искат да плащат. „Удължаване може да правим до безкрайност. Въпросът е ситуацията да е такава, че БНБ да вижда необходимост да направи препоръка към банките това да бъде удължавано“, каза Стойков, като призна, че интересът към момента не е толкова голям, колкото експертите са очаквали в началото.

До 30 септември е удължен срокът за подаване на искания за отсрочване на кредити

БНБ удължи до 30 септември срока, в който могат да се подават искания за отсрочване на кредитни задължения заради кризата с COVID-19, с...

Възможен фактор за допълнително удължаване пък е ръстът на необслужваните кредити. „Не мога да кажа за момента дали има предпоставки, защото трябва сега да се проследи какъв е темпът на необслужваните кредити, и това може би ще даде индикация в бъдеще дали се налага да се удължават малко по малко сроковете. Ние и до края на 2021 г. може да дадем такива отсрочки, но ако самите кредитополучатели не ги търсят, то мярката не би била работеща“, каза още Стойков.

Анализаторът напомни, че скоро ще изтече мораториумът за тези, които са одобрени в края на юни за забавяне на плащанията с 3 месеца. Така ще стане ясно дали те все още изпитват затруднения. „Един отсрочен кредит все пак носи риск след отсрочката да не бъде погасяван. В тези 3 или 6 месеца, кредитополучателят може да е със същия проблем или с влошено състояние. Така един отсрочен кредит може да стане рисков и да се отправя към графата „необслужвани“, предупреди Стойков. Това също може да стане причина за повторно удължаване на сроковете.

„Следя с интерес този въпрос, но е трудно да се каже, защото това е изцяло политическо решение. Според мен нито ползата е огромна, нито нуждата е голяма“, казва бившият министър на икономиката Николай Василев. Той отново изтъкна, че с мораториума реално няма опрощаване на задълженията, а единствено отсрочване на сумите – на главница или на лихва и главница. „Дали този месец ще имате да връщате пари, или след няколко месеца, това не променя нещата кардинално. Според мен мярката не е много важна и няма голяма полза от нея“, коментира Василев.

От централната банка напомнят, че мораториумът все още е действащ и сроковете по него не са изтекли. Искания за отсрочване на задължения банките ще приемат до 30 септември 2020 г., а максималният срок за прилагане на отсрочванията е до края на март 2021 г.

Андронов: До момента 2% от кредитите са предоговорени, българинът е предпазлив

Само 10 дни вече има над 25 – 26 000 разсрочени кредити. Има заявки за още толкова, които банките просто не смогват да обработят...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика