Условията за бизнес у нас стават все по-лоши

7380
Условията за бизнес у нас стават все по-лоши
Снимка: БГНЕС

Бизнес в България – мисията невъзможна. Това сочат резултатите от проучване на Българската стопанска камара. За всяка втора фирма у нас условията за бизнес са се влошили, съобщава Нова телевизия.

Бизнесът е недоволен от отминаващата година. Според оценките на работодателите през 2015 година рязко се е увеличила корупцията (70%), пресъпността (67%) и сивата икономика (57%). А очакванията за догодина сочат отново нагоре. По-високи цени на тока (70%), по-скъпи суровини (37%), по-труден достъп до кредити (30%).

Китайски бизнесмени с интерес за инвестиции в Шумен

Бизнесмени от китайския град Джънджоу заявиха интерес да инвестират в Шумен. Те проявиха и желание да осъществят по-тясно сътрудничеств...

Бизнесът не подкрепя почти нито едно от решенията на държавата, които го засягат. Предприемачите са против пенсионната реформа, данъка вредни храни, данък уикенд. Те не одобряват и идеята за по-дълъг отпуск и увеличението на минималната заплата.

Във фабриката за детски обувки през последните пет години Галина е била и от двете страни на кроячната маса. Първите четири години събирала скроените детайли, но искала да се научи на повече. Сега крои сама.

Според оценките на бизнеса хора като Галина са изключение. Работниците у нас масово нямат желание да учат нови неща, не разполагат с професионални умения, а в същото време имат и нереалистичната оценка за способностите си.

През 2015 година са разкрити 45 000 нови работни места. И въпреки това – кризата на пазара на труда се задълбочава. Защото всеки втори шеф страда от недостиг на специалисти:

"В момента много от позициите, за които се изисква професионално образование, се заемат от хора с висше образование. Това е един допълнителен разход и за тяхното обучение.

Френският бизнес с интерес за инвестиции във Варна

Да бъде организиран бизнес форум, по време на който френски компании да представят възможности за инвестиции във Варна , предложи Сте...

И тук и в повечето от половината фирми ще разработват нови продукти и пазари", коментира Камен Колев от Българската Стопанска Камара.

Всеки пети шеф е сигурен, че ще уволнява. Галина обаче не се притеснява за себе си. А за следващата година си пожелава повече работа, повече поръчки и хубави модели.

Всеки трети шеф ще увеличава заплати. Всеки втори обаче не изключва намаляването им.

И така - оценките за държавата са слаби. Ако сравним доверието към институциите с една пица, то най-високо, но далече от цяла порция (40%), е доверието в данъчните. Две парчета пица доверие към евродепутатите (20%).

С малко парче пица можем да сравним доверието към парламента. Едва всяка десета фирма вярва в народните ни представители. А доверието на фирмите към съда ще изглежда така – като трохи или иначе казано 2%.

В плевенско нарастват инвестициите в жилищно строителство

Строежът на 27 нови сгради започна през последното тримесечие на административна единица Плевен, информират от Националния статистическ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика