X
 
 

Усвоили сме 67, а не 80% от европарите

6774 2
Усвоили сме 67, а не 80% от европарите
Снимка: Getty Images/Guliver

От 2007 г. до момента България реално е усвоила под 67% от отредените й от европейския бюджет средства за програмния период 2007-2014 г.

Това показва справка към 1 март т.г. за изпълнението на оперативните програми, публикувана на сайта eufunds.bg. Преди ден вицепремиерът Томислав Дончев се похвали, че вече сме използвали 80% от европарите, но това не е съвсем точно.

Реално ЕК е превела на страната ни 4.45 млрд. евро - което прави точно 66.75%. Дончев вероятно говори за общата сума на разплатените пари по различните оперативни програми, която е 6.3 млрд. евро, или 78%, но в нея е включено и финансирането от националния бюджет. Изобщо не е сигурно обаче, че парите, платени авансово по европроекти от българската хазна, ще бъдат покрити по-късно от Брюксел. Част от тези разходи може да не бъдат признати от ЕК по различни причини, пише "Сега".

В резултат на огромни закъснения и гафове с възлагането и изпълнението на обществени поръчки в предишни години най-зле е ситуацията при оперативна програма "Околна среда", по която ЕК е превела едва 39% от предвидените за България пари - или 577 млн. евро от 1.46 млрд. евро. Ако се отчете и финансирането от българския бюджет, положението изглежда по-приемливо - изплатените разходи по екопроекти се качват на 78% (1.4 млрд. евро). Това се дължи най-вече на политиката на наддоговаряне - одобряват се и се финансират повече проекти за суми над предвидения за 7-годишния програмен период бюджет, за да се компенсира закъснението. Така по "Околна среда" са договорени проекти, чиято стойност надхвърля с 58% планираните и одобрени от ЕК финансова рамка.

"Отличник" по получени европари пък е програма "Развитие на човешките ресурси" с 882 млн.евро - което е 85% от предвидените. ОП "Транспорт" има 75% успеваемост (1.2 млрд.евро), а за "Регионално развитие" реално от ЕК са изплатени 803 млн. евро, или 59% от ресурса, отреден за България по тази програма.

Въпреки гръмките изявления на министри и дори на премиера Бойко Борисов, че сме в Топ 10 по усвояване на еврофондовете, справка на генерална дирекция "Регионална политика" на ЕК отпреди месец ни нареди на 23-то място в ЕС по този показател с 65.5%. Борисов имаше предвид, че Брюксел е отрязал сравнително малка част от финансирането на страната ни заради грешки и нередности на фона на други от ЕС. За да не загуби сериозен ресурс от еврофондовете по изтичащия програмен период, до края на годината страната ни трябва да заяви и удостовери пред ЕК извършени разходи по европроекти в размер на близо 5 млрд. лв.

По оперативната програма за развитие на сектор "Рибарство" усвоеното е едва 55% (40 млн. евро), а по програмата за развитие на селските райони - 72% (1.8 млрд. евро). И при двете ситуацията не е никак розова. Програма Рибарство" ни бе върната с над 200 забележки, които все още не са изчистени от родните чиновници. Селската програма пък, която също бе пратена обратно за "поправка", очаква да получи светлина най-рано през юли т.г. Първата мярка по нея - за закупуване на земеделска техника - бе отворена преди ден на собствен риск на държавата.

Дончев: 2015 г. ще е рекордна по усвояване на евросредства

2015 година ще е рекордна по усвояване на евросредства поради това, че имаме застъпване на двата програмни периода. Това каза вицепреми...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 2 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
    Премиер мегаломан и още нещо На парламентарните избори гласувахме анти БСП-ДПС-Атака и немалко привърженици на РБ от страх да не загубят гласовете си гласуваха също за ГЕРБ. Намаленият броя на депутатите-гербаджии - с цели 26 броя , не послужи като сигнална лампа на лицето Бойко Методиев Борисов, че хората започват да се отдръпват от него и неговата свита, и той направи всичко, което можа, наопаки виж още ›› : 1. Обедини се с онези от РБ; които го изложиха с некадърни министри като Танев, Ненчев, М. Кунева и особено Д. Митов; 2. Самият той си подбра министри, като че ли завършили някое училище за хора със забавено умствено развитие: Василева, Танева, отчасти Т. Петкова, финансовият министър, сетне към тях добави Р. Бъчварова. Да споменем и крадливите и корумпирани кметове , особено в малките градчета и селата, повечето от тях ренегати от БСП, НДСВ, СДС, прехвърлили се в ГЕРБ за келепир.
  • Анонимен 1 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
    Манго Борисоф лъже бетер дърт циганин ! Жалкото е че все още има кретени които му вярват. Докога бе джанъм ???