Уверение: "Гражданската отговорност" няма да поскъпва преди "Бонус малус"

2336
Уверение: "Гражданската отговорност" няма да поскъпва преди "Бонус малус"
Снимка: Pixabay

Полицата по задължителната застраховка “Гражданска отговорност” няма да поскъпва до приемането на системата за индивидуална оценка на водачите “Бонус-малус” и на методиката за изчисляване на щетите при пътни произшествия.

Това декларираха пред “24 часа” представители на няколко водещи компании. Асоциацията на застрахователите обаче настоява до края на годината да се приеме системата “Бонус-малус”, която ще позволи диференциране на цените за добрите водачи и за системните нарушители на пътя. Обсъждането и въвеждането на системата се забавиха заради кризата с коронавируса.

Всеки четвърти с "Гражданска отговорност" не си търси обезщетението при щети

Всеки четвърти шофьор, който е застраховал автомобила си със задължителната полица „Гражданска отговорност“, не бърза да тъ...

Така до края на годината за задължителната застраховка сумите ще останат в рамките на 280-320 лв. средно.

Ако системата “Бонус-малус” заработи, примерните водачи ще плащат до 25% по-евтино от тези стойности, а нарушителите - до 400% по-скъпо. От Комисията за финансов надзор планират въвеждането да стане на две стъпки. При първата, която ще важи само за леките автомобили, може да се очаква да влезе в сила още от догодина.

Методиката за определяне на размера на обезщетенията за имуществени и неимуществени вреди вследствие на пътнотранспортно произшествие също трябва да се въведе, като една от гаранциите за задържане на цената на “Гражданска отговорност”, категорични са от компаниите.

Документът трябваше да бъде одобрен от Комисията за финансов надзор, министъра на здравеопазването и от министъра на труда и социалната политика. Заради извънредната ситуация решението по нея също бе отложено.

"Бонус-малус" се отлага за пореден път

Въвеждането на системата "бонус-малус", която трябва да определя цената на застраховката "Гражданска отговорност", за пореден път се от...

В момента се ползват въведените от парламента през 2018 г. временни текстове, които слагат лимити в размерите на тези обезщетения. При липсата им преди това съдилищата присъждаха значителни суми, които натискаха нагоре цената на задължителната полица. Застрахователите от доста време негодуват от липсата на ясна регламентация на неимуществените вреди, които често служат за осигуряване на непропорционално големи обезщетения.

Неимуществена вреда според съдебната практика в България може да бъде например силният уплах от настъпило пътно произшествие и непреодолимата скръб по далечен роднина, който е починал вследствие на катастрофа.

Застрахователните компании настояват също да не се отменят глобите и другите санкции за наличието на валидна застраховка, каквито текстове има в последните предложения за промени в Закона за движение по пътищата. От асоциацията са категорични, че това ще доведе до спад в обхвата на задължителната полица, което пък ще намали вноските в Гаранционния фонд. А именно от фонда се изплащат обезщетения на невинно пострадалите при пътни инциденти, причинени от незастраховани превозни средства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Любослав Костов: Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30%

Може ли Индия да стане икономическа суперсила?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика