В крайна сметка хиляди работници могат останат без неизплатените си заплати

2992
В крайна сметка хиляди работници могат останат без неизплатените си заплати
Снимка: БГНЕС

Пропуск в пакета от мерки за защита при неполучени заплати лишава хиляди работници и служители от обезщетения. Промените, приети в края на миналата година с много хвалби, подминават именно заварените случаи, заради които бяха инициирани от омбудсмана Мая Манолова.

Въпреки че депутатите дадоха възможност фондът за гарантирани вземания да плаща на всички, напуснали до 36 месеца преди стартирането на процедурата по несъстоятелност на предприятието, много от тези хора отдавна са загубили право да претендират за обезщетение. Причината е, че искането трябва да се подаде до 3 месеца след началото на процедурата по несъстоятелност, а за много от освободените този тримесечен срок отдавна е изтекъл, съобщава в."Сега".

Комисия в НС остави хиляди хора без възможност да си вземат неизплатените заплати

Комисията по труда, социалната и демографската политика в Народното събрание на практика остави над 3 хил. души, чиито заплати не са из...

Какъв е броят на ощетените от законовите пропуски на този етап никой не може да каже, тъй като липсва статистика за случаите. Сред тях са и 150-те шивачки, освободени от италианския обувен завод "Абонданца" в Дупница, които не са получили от работодателя си общата заработена сума от около 250 хил. лв. В средата на миналата година окръжният съд в Кюстендил откри производството по несъстоятелност на фирмата, продадена от собственика й заедно с наетия от него персонал.

За да се обхванат и тези случаи, в закона за гарантиране на вземанията ще бъдат направени нови промени, за които Мая Манолова вече се е договорила с депутатите, обясни самата тя.

"Става дума за пропуск. Законът беше направен набързо, затова и законодателят е пропуснал да изготви преходните разпоредби. Уведомена съм, че текстовете, които ще направят прехода от старата нормативна уредба към новата, са вече подготвени. Не мога да кажа кога ще влязат в пленарната зала, но със сигурност ще има преходна разпоредба, която ще уреди и случаите от минали периоди", каза пред изданието Ваня Борисова, директор на Фонда за гарантиране на вземанията.

Борисова допълни, че при запитване съветват работниците и служителите да следят законовата уредба, която ще даде яснота за техния случай. В рубриката "обезщетения" на сайта на НОИ също ще бъде публикувана информация. Покрай промените от началото на годината запитванията от граждани са нараснали, посочи Борисова.

На над половин милион възлизат неизплатените заплати във Видинско

504 000 лв. е размерът на неизплатените работни заплати във Видинска област от началото на годината, каза Надежда Симеонова, директор н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com