Валдис Домбровскис: България ще влезе в ERM II с няколко месеца закъснение

3921
Валдис Домбровскис: България ще влезе в ERM II с няколко месеца закъснение
Снимка: БГНЕС

„Следим развоя в България. Засега не съм имал възможност да обсъдя въпроса с премиера Бойко Борисов. Владислав Горанов ме увери, че всичко продължава и страната се подготвя за влизане в ERM II, може би не с първоначално поставената цел – края на април, а няколко месеца по-късно“. Това заяви в интервю за БНР заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис, след като по-рано през седмицата той е разговарял с финансовия министър Владислав Горанов. „Няма повод за притеснения нито за обезценка на спестяванията, нито от поскъпване на цените“, каза още Домбровскис. Според него България ще влезе във валутния механизъм и в еврозоната с настоящия си валутен курс, а причина за отлагане няма.

Еврокомисарят беше помолен за коментар на думите на премиера Бойко Борисов, че страната ни ще забави темпото на присъединяване към валутния механизъм.

Експерт: Няма риск от влизането ни в еврозоната

  "Обществото трябва да бъде убедено, че по фиксиран курс ще влезем в еврозоната и няма никакъв риск за парите на хората. Въпро...

"Няма държава, въвела еврото, която да е станала по-зле. Притеснението идва от това да не се вдигнат цените. Докато няма абсолютен консенсус и увереност няма да насилваме приемане на еврото. Трябва време, за да се убедим", посочи премиерът на честването на годишнината от създаването на КНСБ преди три дни. Какво точно каза премиерът, ВИЖТЕ ТУК.

От досегашната ни практика всички държави, които са се присъединявали към еврозоната с фиксирани валутни курсове, са приключвали процеса именно с този курс, независимо дали става дума за валутен борд или друг вид механизъм. Няма причина да се мисли, че при България събитията ще се стекат по различен начин“, каза Домбровскис. Според него е лошо да се подчертава, че България е първата държава, която работи по присъединяването към ERM II с условието да влезем в тясно сътрудничество с Единния банков надзорен механизъм като част от банковия съюз. „Преди това той не беше създаден, от тази гледна точка да, България е първата. Преди това обаче имаше много големи дискусии как изобщо да бъде организиран процесът по приемане на еврото в условията на съществуване на банковия съюз и решението беше да се изисква от страните да влизат в тясно сътрудничество с Европейската централна банка (ЕЦБ). За са се осигури равно третиране на всички държави, страните членки на валутния механизъм решиха да го прилагат при всички, които последват България по пътя към чакалнята. Както знаете, Хърватия също трябва да влезе в тясно сътрудничество, когато се присъедни към ERM II. По отношение на валутния курс логиката на Маастрихските критерии е такава, че страните обвързват валутните си курсове с еврото и след това доказват макроикономическа стабилност. Ако посегнете към валутния курс, веднага нарушавате баланса и се проваляте с изпълнението на макроикономическите изисквания. Няма икономическа логика да се притискат страните членки да променят техните валутни курсове, за държаните, които имаха фиксирани валутни курсове или плаващ курс с много по-малък марж от плюс-минус 15%, беше разрешено да запазят установените в техните режими курсове до присъединяването в еврозоната. За България ще бъде същото. На страната ще й бъде позволено да използва фиксирания курс, който действа в момента. Както вече подчертах, задължение на държавата, която влиза в ERM II е да поддържа курс, който не се колебае от плюс-минус 15% . Нищо не пречи на държавата да поддържа курс, който има по-малко отклонение или фиксиран курс. Точно така се случи в балтийските държави. Естония и Литва имаха фиксирани курсове, но в Латвия режимът бе друг и много наподобяваше валутен борд. Казано по друг начин плюс-минус 15% е ограничението, но всяка държава може да реши дали да има отклонение или да запази валутния си курс фиксиран“, каза Домбровскис.

На въпрос дали решението на парламента да даде мандат на правителството и централната банка страната ни да влезе в еврозоната само при настоящия курс гарантира запазването му, той отговори:

„Процедурите, с които България решава да влезе във валутния механизъм, са вътрешни въпроси за страната. По отношение на решението на парламента, бих казал, че то бе прието, за да предпази страната от една изключително невероятна ситуация".

Стив Ханке: С валутния борд и лева България е по-добре, дадох на Петър Стоянов документи за корупция

Професорът по приложна икономика от университета "Джонс Хопкинс" в САЩ Стив Ханке прогнозира пред bTV, че България може да последва съд...

По повод тревогите в България, предизвикани и от изказването на проф. Стив Ханке за някакво тайно споразумение, еврокомисарят бе категоричен:

„България пое няколко предварителни задължения. Изпълнението на някои от тях се наблюдава от Европейската комисия. Там нещата в общи линии се развиват много добре. Има и други, които се наблюдават от Европейската централна банка. Те са свързани с различни законови и технически промени, необходими за присъединяването към валутния механизъм. Говорим за промени, които са в унисон с изискванията на Европейската централна банка, гарантиране на независимостта на централната банка и т.н. Спомняте си, че бяха направени оценки на качеството на активите и стрес – тестове в определени банки и две от тях имат нужда от рекапитализация. Доколкото ми е известно, всичко върви по план и не виждам причина за закъснения. Не, се съм запознат с никакви тайни споразумения. Както знаете, задълженията, поети от България, за да влезе във валутния механизъм, са много добре известни. Работата ни се основава единствено върху тях“.

По отношение на извода на мисията на Международния валутен фонд, направен преди дни, че основният проблем на България е неравенството, Валдис Домбровскис коментира:

„Именно, когато говорим за доходите и неравенството, това е проблем. Ние следим този въпрос отблизо и сме го поставяли нееднократно в докладите си с оценка на икономическото състояние на всяка държава. Такива предстоят и следващата седмица. Проблемът стои и за нас е важно той да бъде разрешен.

На прага сме на еврозоната, но пазейки лева

България е крачка по-близо до т.нар. чакалня на еврозоната (валутният механизъм ERM II), като ще влезе в нея запазвайки фиксирания обме...

Бих добавил, че това няма много общо с дискусиите около еврото, защото ако погледнете петте страни с най-висока степен на неравенство в Европейския съюз, това са Румъния, България и трите балтийски държави – т.е. две страни извън и три част от еврозоната. Това няма толкова общо с еврото, колкото с начина на функциониране на отделните държави и системите им за социална защита, въпросът със заплащането и с данъчно – осигурителната система. Говоря най-вече за въпрос как се облагат най-нискодоходните групи. Всичко това са въпроси, върху чието разрешаване трябва да се работи“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

TotalEnergies се отказва от проучванията в блок "Хан Аспарух"

Държавата губи до 1 млрд. лв. годишно от неефективно използване на горските ресурси

Най-лошото тепърва предстои за потребителите на популярен и любим продукт. Защо?

Си Дзинпин предупреди: Технологичният напредък на Китай няма как да бъде спрян

Правителството предлага да изкупи за 1,6 млрд. лева задълженията на "Топлофикация София“

Министър Радев: Няма опасност за цените на тока за бита

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика