ВАС окончателно забави изграждането на "Турски поток" през България

6017
ВАС окончателно забави изграждането на "Турски поток" през България
Снимка: БГНЕС

Строителството на "Турски" поток през България ще се забави, след като Върховният административен съд окончателно забрани на "Булгартрансгаз" да подмени строителя на продължението на "Турски поток" през българска територия.

"Булгартрансгаз" трябваше да подпише договор със свързаното с руската ТМК обединение "Газово развитие и разширение в България". Подписването няма са стане, докато не приключи спорът за отстраняването на саудитския консорциум "Аркад". А определението на съда потвърждава решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която отмени решението на "Булгартрансгаз" да подмени "Аркад" като строител на "Турски поток" през българска територия.

Търгът за "Турски поток" зацикли, изходът е непредсказуем

Търгът за изграждане на 474-километровото газово трасе до българо-сръбската граница, или т.нар. "Турски поток" влезе в жестока антимоно...

В края на май "Булгартрансгаз" декласира саудитския консорциум "Аркад" и обяви, че една от най-големите инфраструктурни поръчки – на стойност почти 2,3 млрд. лв. - отива при втория претендент - обединение "Газово развитие и разширение в България". "Аркад" бе определен за победител за строежа на 474-километровото трасе от турско-българската до българо-сръбската граница, тъй като единствен влизаше в стойността на поръчката. ГРРБ предложи по-висока цена.

В "Аркад" влизат "Аркад Енджиниъринг енд Констракшънс Къмпъни" от Саудитска Арабия (с 88% дял) и Аркад Ей Би Би С.п.А. – Италия (с 12% дял в него). Консорциумът започва да събира нужните документи, но не смогва в 15-дневния срок от обявлението за избор. Иска удължаване, заради мащаба и сложността на поръчката, а и защото в съответния период има множество празници в трите страни по договора – България, Саудитска Арабия и Италия. Срокът от 16-ри май бива удължен до 23-ти. От саудитско-италианския консорциум настояват за 31-ви май, защото имат затруднения най-вече с банковата гаранция, която трябва да им се издаде от саудитската "Ал Джазира Банк". При подаването на жалба в КЗК от "Аркад", всички документи, с изключение на гаранцията за добро изпълнение, са депозирани в деловодството на възложителя. Това според "Аркад" доказва намерението и желанието им да сключат договора за обществената поръчка. За въпросната гаранция има писмо от "Ал Джазира Банк", в което декларират, че процедурата е в заключителен етап. Поради тези причини консорциумът е поискал на два пъти срокът за сключването на договора да бъде удължен до 31-ви май. "Булгартрансгаз" обаче отказва да удължи срока до края на май. Междувременно, на 17-ти май при тях постъпва писмо от консорциум ГРРБ (с участници "Консорцио Варна 1 (учредено от Бонатти С.П.А и Макс Щрайхер С.П.А) и Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л- клон България“. Те предлагат значително намаление на първоначално предложената оферта. И след като на 23-ти май от "Аркад" не успяват да подадат всички нужни документи, на 28-ми излиза решението на възложителя, че избира ГРРБ за изпълнител - заради фактически отказ от поръчката.

"Аркад", обаче, твърди друго - че не се е отказал от поръчката в нито един момент. Консорциумът е категоричен, че не е прекъсвал връзка с "Булгартрансгаз" за исканите подробности и документи и е спазвал всяка поставена дата от българското държавно дружество като краен срок за предоставяне на информация.

Според КЗК решението на "Булгартрансгаз" е незаконосъобразно и договорът трябва да бъде възложен на "Аркад". В края на юни Комисията за защита на конкуренцията вече определи действията на "Булгартрансгаз" като неправомерни и остави в сила класирането от април, според което обществената поръчка следва да се възложи на "Аркад".

Странен обрат в търга за 1 млрд. евро за "Турски поток"

Странен обрат се получи в поръчката на "Булгартрансгаз" ЕАД за т.нар. "Турски поток". В началото месец април компанията съобщи, че е и...

Какво още не върви добре по отношение на българската част от "Турски поток" - научете в този материал!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

TotalEnergies се отказва от проучванията в блок "Хан Аспарух"

Държавата губи до 1 млрд. лв. годишно от неефективно използване на горските ресурси

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика