X
 
 

Васил Велев посочи защо дългосрочните договори за ток не могат да помогнат изцяло на бизнеса

1131 0
Васил Велев посочи защо дългосрочните договори за ток не могат да помогнат изцяло на бизнеса
Снимка: БГНЕС
Само няколко от големите предприятия в България могат да си позволят да купуват енергия на база "дългосрочен договор" - всички други купуват при ползване на сегментите "Ден напред" и за конкретния ден, защото нямат капацитет да обработят цялата енергия за 24 часа. Това каза Васил Велев, председател на АИКБ пред Actualno.com. Той коментира темата с повдигания периодично въпрос от работодателите за скъпия индустриален ток.

Велев посочи, че движението на потреблението дори само за ден е със силни флуктуации - пикове и спадове, и няма как да бъде предвидено с абсолютна точност в дългосрочен план. Затова дългосрочните договори са само база, но това, което е необходимо допълнително като ток в краткосрочен план, трябва да се купува или в конкретния ден, или в сегмента "Ден напред" на енергийната база. Но при "Ден напред" и закупено количество от търговците по дългосрочен договор от производителите може да позволи манипулации, защото търговците може да не пуснат необходими количества на изгодна цена.

Фондовата борса в София купи Българската независима енергийна борса

Българска фондова борса-София придоби 100% от капитала на Българска независима енергийна борса (БНЕБ). Стойността на сделката между БФ...

Отделно, Велев каза и друго - при дългосрочните договори има клауза за едностранно прекратяване от страна на търговеца в рамките на 30 дни. Това също е проблем на българския пазар. Затова и той приветства съобщението, че Енергийната ни борса се присъедини към общия европейски пазар в сегмента за търговия за деня, а до края на 2020 година се очаква да се присъедини и в сегмента "Ден напред" - защото при голям пазар манипулации са по-трудни, трябва манипулиращият да разполага с огромни възможности да концетрира ресурс.

На изричен въпрос дали има развитие по сигнала до прокуратурата за пазарни манипулации, председателят на АИКБ отговори, че няма допълнителна информация - специално за конкретен заподозрян или заподозрени

Очакваме съвсем в обозримо време договора с ТЕЦ "Марица Изток" 3 (с КонтурГлобал) да бъде прекратен, защото централата е изплатена. ЕС допуска държавна помощ при недостиг на капацитети, но за това се пускат търгове. Това е механизмът за въглищните централи у нас, а не дългосрочни договори за прекомерна държавна помощ като тези на Мариците, обясни Васил Велев.

Можете да видите интервюто на Ивайло Ачев с председателят на АИКБ Васил Велев по темата в следващото видео (след 38-ма минута).

ЕСО и "Булгартрансгаз" внасят 5% във Фонд "Сигурност на електроенергийната система"

Електроенергийният системен оператор (ЕСО) и държавният газов оператор "Булгартрансгаз" ще внасят 5% от приходите си във Фонда "Сигурно...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално