ВИДЕО: Във Велинград асфалтират върху сняг, шефът на АПИ не вижда проблем

7413
ВИДЕО: Във Велинград асфалтират върху сняг, шефът на АПИ не вижда проблем
Снимка: Община Видин

Асфалтиране, докато вали сняг, с образувана снежна покривка – това стана факт при ремонт на улици във Велинград.

ВИДЕО от случилото се появи в интернет, като изглеждаше толкова невероятно, че човек може да си помисли, че това е някакъв вид фалшива новина. Оказа се, че не е така – става въпрос за ремонт, извършван от фирма "ИСА 2000", чийто собственик е Юлиян Инджов. Той е доста известно име – беше част от игрите около собствеността на футболен клуб ЦСКА. Освен това депутати от БСП казаха преди време, че настилка на ремонтирана от фирмата на Инджов магистрала е "като юфка".

Строителите излизат на протест в София

Утре, 12 декември, ще има протест на строителния бранш - с 1000 машини, които ще бъдат "стоварени" на бул. "Цариградско шосе" от 7:00 д...

По думите на Инджов пред Нова телевизия, проблем с технологията на полагане на асфалта няма, същото каза и кметът на Велинград Красимир Коев – валяло сняг, имало малка снежна покривка, но температурите не били минусови. Инджов дори каза, че настилката щяла да издържи „15 години”, а общината нямало да прави проверка. Местни хора обаче се възмутиха – трябва да се положи чакъл, битум и чак тогава асфалт, да не се работи при минусови температури, казаха те.

Според председателя на УС инж. Светослав Глосов "принципно няма проблем" при полагане на асфалт върху влажна повърхност. Познавам строителя, добър строител, добави Глосов.

Председателят на АПИ обяви и, че през 2014 година са излезли резултати от проби от настилката на АМ "Тракия", поискани от правителството на Пламен Орешарски, и нямало никакви проблеми, като пробите били вземани под европейски надзор. Коментарът дойде предвид искането на БСП да се вземат проби от 16 отсечки от пътища в България. Става въпрос за магистралите "Тракия", "Хемус", "Струма" и "Марица", пътя Русе-Видин и Околовръстния път на София. Глосов каза и, че сега АПИ предлага на БСП да се уточни при какви механизми да се вземат нови проби.

Ръководителят на АПИ подкрепи и строителите им в днешния им протест. Председателят на Камарата на строителите Илиян Терзиев обаче не уточни заради кои конкретни проекти има недоволство, че има очерняне. Специално за ремонта на "Граф Игнатиев", където вече има обвинен за длъжностно престъпление и щета от 5 млн. лева – бившият зам.-кмет на транспорта на София Евгени Крусев, Терзиев каза, че трябвало да се докаже, преди да се говори. Той настоя и, че големи инфраструктурни проекти като магистрали били само 10-12% от всички строителни проекти в България.

НПО се закани да оправи мантинелата при Своге, след като държавата не иска

Ако до понеделник, 17 декември, не бъде сменена мантинелата при Своге, ще я сменим ние, надявам се да ни подкрепят и граждани. Това зая...

Обществени поръчки

Попитан изрично дали фирма на съпругата му Зина ("Глоса") готви проект за ремонт на Националната библиотека (за покрива ѝ), Светослав Глосов потвърди и каза, че консорциумът, в който участва въпросната компания, трябва да изготви технически паспорт, а другата фирма в консорциума ще трябва да прави ремонта. В тръжната процедура, изготвена от възложителя обаче, нямало участие на фирмата на съпругата му, по думите на Глосов.

Техническият паспорт на сградата на библиотеката е изготвен от обединение от две фирми, една от които е "Глоса". Поръчката за тази дейност е спечелена на 15 септември 2017 г. и е на стойност 57 хил. лева без ДДС. Техническият паспорт е част от тръжната документация в поръчката на Народната библиотека за проектиране, авторски надзор и основен ремонт на покрива на библиотеката. Тази поръчка, според "Капитал", е спечелена от "Биад-С", която се управлява от сина и дъщерята на Глосов - Апостол и Диана, след като другите две оферти отпадат - едната, защото е подадена в прозрачен плик, което е абсолютно забранено, а втората - заради липсващ надпис на един от пликовете в ценовата оферта. Прогнозната стойност на поръчката е била 657 хил. лв. без ДДС, а цената на победителя е 652 хил. лв. (или 782 хил. с ДДС).

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика