Винетките за 2015 г. ще имат 2 вградени холограми

22341
Винетките за 2015 г. ще имат 2 вградени холограми
Снимка: БГНЕС

За шеста поредна година не променяме стойността на винетките. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова на брифинг.

Годишната винетка за категория 3 (леки автомобили остава на стойност от 67 лева, месечната – 25 лева, а седмичната – 10 лева. От 15 декември ще започне разпространението на новите винетни стикери. До началото на коледните празници в разпространителските пунктове ще има около 2.8 млн. винетки от различните видове и за различните превозни средства.

Въвеждат винетки в Сърбия?

Сърбия все още разглежда варианта за въвеждане на винетки. Дилемата е дали да бъде въведена винетка, или все още да се плаща пътна такс...

Павлова отбеляза, че приходите от винетки са единственият първоизточник на бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура”, чрез който държавата инвестира за ремонт на републиканските пътища, а средногодишно приходите възлизат на около 220 млн. лева. „Отбелязваме ръст при приходите от винетки от 6%. Това е добра и важна тенденция”, обясни министърът, цитирана от агенция "Фокус".

Винетните стикери за 2015 година са с вградени две холограми. Това заяви председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Лазар Лазаров.

„Първата е т.нар. ниво на защита за визуално разпространение. Тя е обемна, има и изпъкнала петица. При промяна на положението на самия стикер, петицата променя и своето местоположение”, обясни инж. Лазаров. Втората холограма е дематериализирана и за различните видове винетки е различна и съдържа допълнителни защити.

Всички годишни винетни стикери от 2014 година ще важат до 31 януари 2015 година. Това заяви още Лазаров. Той добави, че ако потребител, който е закупил седмична или месечна винетка за 2014 година например на 31 декември, те ще бъде валидна един календарен месец, ако е месечна и съответно следващите седем дни, ако е месечна.

Днес изтича срокът на старите винетки

На 31 януари изтича срока на валидност на старите винетки. Глоба от 300 лева грози всеки водач на лек автомобил, който шофира извън н...

Разпространението ще започне от 15 декември. Тази година визията на самите винетни стикери е променен. Прави се с цел предотвратяване на фалшификации. Нямаме един сигнал за фалшив.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика