Вместо да поиска проверка на 3 фирми, АПИ ги кани и сключва договор с едната за 3 млн. лева

1493
Вместо да поиска проверка на 3 фирми, АПИ ги кани и сключва договор с едната за 3 млн. лева
Снимка: Pexels

Вместо да сигнализира за картел, Агенцията „Пътна инфраструктура“ кани три фирми, за които би трябвало да се усъмни в забранено споразумение. Само една от тях стига до финала на процедурата и сключва договор за почти 3 млн. лева.

За интересния контракт е докладвано в Централната автоматизирана информационна система за електронни поръчки (ЦАИС ЕОП).

Той е с предмет „Изработване на технически проект и изпълнение на част от мерките за смекчаване въздействието на трафика върху дивите животни и птици в Кресненското дефиле, посочени в Решение по ОВОС № 3-3/2017 г., чрез изграждане и модифициране на оградни и дефрагментационни съоръжения по път I-1 от км 380+300 до км 396+137 (част от дясното платно на АМ Струма лот 3.2 и повишаване на безопасността в участъка“.

За изпълнител е избрана фирмата „Интерхолд“ – еднолична собственост на Денислав Герданов. Младият мъж е син на екскмета на Копривщица Генчо Герданов, по времето на който градът едва не загуби статута си на архитектурно-исторически резерват. Наложи се намесата на премиера Бойко Борисов, за да се спре скандалното решение на местния парламент. Вероятно това е и причината ГЕРБ да излъчи друг кандидат за участие в последните местни избори. 

По-интересен обаче е подходът на АПИ в избора на изпълнител на въпросната поръчка. 

Важно е да се знае, че точно изпълнението на тези задачи, описани в поръчката, са условие на ЕК да финансира лот 3.2. от автомагистрала „Струма“.  Изисква се повишената пътна безопасност да смекчи въздействието на трафика върху дивите животни и птици в Кресненското дефиле. Без тези мерки Европейската комисия би отказала да финансира завършванета на магистралата.

За първи път за поръчка с посочения предмет АПИ обяви открита процедура през март миналата година в Агенцията за обществени поръчки. И въпреки, че срокът й бе удължен, не постъпи нито една оферта. И тя, логично, бе прекратена.  

На 14-ти август м.г. тя бе публикувана повторно, вече в ЦАИС ЕОП, с тази разлика, че методът на възлагане вече бе договаряне без предварително обявление. Поканени да подадат оферти са три фирми: „Тони Тодоров“ ООД – Перник, „Пътно поддържане и строителство-2009“ ЕООД – София и „Интерхолд“ ЕООД.

При отварянето на първите пликове се оказва, че в документацията на  трите дружества има нередности, за които им е даден срок за отстраняване. До крайния срок „Пътно поддържане и строителство-2009“ не подава исканите допълнителни документи. От „Тони Тодоров“ ООД пък се оказват недостатъчни да докажат съответния опит на посочения екип, който ще изпълнява дейностите. Така двете биват отстранени и ценовите им оферти не се отварят.

До финала стига „Интерхолд“ и на 8-ми януари бива подписан договор на стойност 2 9927 432 лв. с ДДС.

На въпрос, зададен към АПИ от „Капитал“ през август за трите поканени фирми, отговорили, че техни предложения са постъпили по електронен път в деловодството на Агенцията. Тоест, от тях са поискани оферти, защото проявили интерес към поръчката, макар и след като тя вече е приключила.

Точно тогава обаче е било мястото на АПИ да реагира пред Комисията за защита на конкуренцията заради съмнение за тръжна манипулация. Причината – нулев е шансът три фирми, независимо една от друга, за една и съща поръчка да решат, че ще подадат оферти след като срокът за прием на документи по нея е изтекъл.

Но вместо да ги докладва пред Антимонополната комисия съгласно Насоките за противодействие на тръжните манипулации при възлагане на обществени поръчки и списъка с обстоятелства, чието наличие обуславя съмнението за такива, АПИ ги кани да подадат оферти в новообявената обществена поръчка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Гърция повиши минималната заплата

БДЖ взе 76 модернизирани вагона от Германия (СНИМКИ)

tbi bank направи първо тримесечно купонно плащане за облигациите, издадени в края на 2023 г.

Спадът на производствените цени продължава и през февруари

Полети от 25 държави очакват на Летище Бургас през летния сезон

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 23.03-29.03.24

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com