Времето, в което реално получаваме пенсия, се увеличава

4744
Времето, в което реално получаваме пенсия, се увеличава
Снимка: Gettyimages

Въпреки непрекъснатото увеличаване на пенсионната възраст от 2000 г. насам българите всъщност живеят все по-дълго с пенсия. Оказва се, че в най-разпространената категория - трета, средната продължителност за получаване на пенсия за стаж и възраст се е увеличила с 9 години от началото на реформата преди 17 години. Към 2016 година българите получават пенсия 25,8 години, сочи анализ на Националния осигурителен институт.

Към края на миналата година мъжете получават средно пенсия в продължение на 22,6 години, а жените - 27,3 години. Любопитно е, че разликата между двата пола почти се е удвоила за 17 години. Ако през 2000 година жените са получавали с 2,7 години по-дълго пенсия, то през 2016 г. тези години вече са 4,7, коментира в. "Сега".

Експерти: Вариант с втора пенсия носи повече доходност от само пенсия в държавен фонд

Две пенсии носят по-голяма сума от една. За да докажат това, пенсионноосигурителните дружества представиха множество числа и таблици. С...

Основната част от пенсионерите през 2000 година са по стария закон за пенсиите, според който жените са излизали в пенсия на 55 години, а пък мъжете - на 60 години. За сравнение - миналата година жените излизаха в пенсия на 60 години и 8 месеца, а мъжете - на 63 години и 8 месеца. Увеличила се е и реалната възраст за излизане в пенсия. "За периода 2001-2016 година отчитаме изменение на ефективната средна възраст за пенсиониране и за двата пола от 58,4 години през 2001 година до 63,1 години през 2016 година - нарастване с 4 години и 7 месеца", пишат от НОИ. Всъщност реалната възраст, на която мъжете у нас спират да работят, за миналата година е била 62,5 - тоест с две години и половина повече от преди 17 години. При жените ефективната възраст е нараснала с много повече - от 56,8 години през 2000 година на 62,4 години за 2016 година.

Причината за увеличението е по-голямата очаквана продължителност на живота. Ако през 1980 година за жените на 55 години оставащата продължителност на живота е била 22 години и половина, а за мъжете на 60 години - почти 16 години, след това тези години се увеличават. През 2000 година за жените на 55 години продължителността на живота е била още 24 години, а за мъжете - малко над 16 години. През 2015 година се падат по 26 години за жените и 17 години за мъжете на същата възраст. НОИ изчислява продължителността на получаване на пенсия на базата на хората с прекратени лични пенсии, т.е. починали през текущата година.

Различна тенденция се проявява при пенсиите за инвалидност поради общо заболяване. Докъм 2006 година периодът на получаването им намалява, а след това и при тях започна да расте. През 2000 година инвалидна пенсия се получава 12,7 години, а пък през 2006 година - само 7 години. Към 2016 година тази пенсия се получава средно по 10,8 години. И тук сравнението е в полза на жените. Мъжете получават средно към миналата година по 9,8 години инвалидна пенсия за общо заболяване, а жените - 11,9 години. За анализирания период се увеличава постепенно и средната възраст на пенсионерите с новоотпуснати лични пенсии за инвалидност поради общо заболяване. Ако през 2000 година средната възраст е била 48,6 години, то миналата година е била 53 години, т.е. има увеличение с над 4 години.

"Като тенденция увеличението на средната възраст на пенсионерите с новоотпуснати лични пенсии за инвалидност поради общо заболяване е свързано с нарастването на изискването за пенсионната възраст за пенсия за осигурителен стаж и възраст. Хората в по-високите възрастови групи имат по-висока заболеваемост и при невъзможност да изпълнят условията за пенсионна възраст се ползват от правото си на пенсия за инвалидност поради общо заболяване", коментират от НОИ.

Българите работят най-малко за пенсия след италианците в ЕС

Българите работят най-малко за пенсия след италианците в ЕС. Това показва проучване на европейската статистическа служба Евростат за пр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

TotalEnergies се отказва от проучванията в блок "Хан Аспарух"

Държавата губи до 1 млрд. лв. годишно от неефективно използване на горските ресурси

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика